JOVANOVIĆ NAKON SASTANKA S HANOM: Za Evropu je prioritet rešavanje Kosova!
Jovanović kaže da su pričali o uslovima koji se nalaze pred Srbijom kako bi se ostvario taj cilj i što pre završio proces evropskih integracija, Foto: Privatna arhiva

evropske integracije

JOVANOVIĆ NAKON SASTANKA S HANOM: Za Evropu je prioritet rešavanje Kosova!

Na sastanku je bilo reči i o vladavini prava i slobodi medija

Objavljeno: 14:58h

Lider LDP Čedomir Jovanović sastao se sa komesarom Johanesom Hanom i ovom prilikom izjavio da je to bio uobičajen sastanak, i da je na njemu, naravno, tema bila Nova strategija Evropske unije, uslovi koji se nalaze pred Srbijom kako bi se ostvario taj cilj i što pre završio proces evropskih integracija, i stvorila konačno moderna evropska zemlja.

- Razgovarali smo o pitanjima koja su otvorena, načinima na koje Srbija na njih treba da odgovori. Što se tiče Liberalno-demokratske partije, smatramo da je neophodno postići što brži dogovor sa Kosovom, stabilizovati Bosnu i Hercegovinu, ubrzati ekonomske reforme u zemlji i staviti tačku na te instant krize koje potpuno uništavaju odnose u našem društvu, a odgovornost za to je u velikoj meri na vlast, delom i na nama iz opozicije. Istovremeno, nama je veoma važno pitanje regiona, jer mi ne verujemo da je moguće ostvariti i osigurati evropsku budućnost zemlje ukoliko nam iza leđa ostane Bosna i Hercegovina u položaju u kom se nalazi Kosovo, Makedonija. Dakle, ovo je prvi korak Evropske unije. Potrebno je nastaviti, ne napuštati prostor Zapadnog Balkana, držati ga stalno u fokusu kako bi se rešili problemi koji su predugo otvoreni. A, naravno, puna podrška LDP-a procesu dijaloga koji se vodi sa Prištinom,i nastojanju da se postigne taj pravno obavezujući sporazum, što je, zapravo, i preduslov ključnog iskoraka u procesu evropskih integracija - rekao je Jovanović.

Na pitanje da li je bilo reči o vladavini prava i slobodi medija, Jovanović je rekao da jeste, i da su to večite teme njihovih susreta.

- Jasno je da je Evropska unija po tom pitanju veoma jasna. To se, konačno, pominje u Strategiji. Ali, ne treba gajiti iluzije. U ovom trenutku za Evropu je prioritet rešavanje Kosova i na toj listi prioriteta ona će, definitivno, uvek voditi računa o nekom opštem interesu, a ne o našim pojedinačnim, opozicionim. Mada, nisu izostali vrlo jasni stavovi o odnosu vlasti prema opoziciji, prema kritici koja postoji u društvu, jasno zalaganje i iskazivanje spremnosti da se i dalje borimo za slobodu medija i dalju demokratizaciju zemlje. Prosto, demokratizacija i demokratija u Srbiji ne smeju biti taoci rešavanja ovih drugih otvorenih pitanja. To nije manje važno, ali treba biti realan i shvatiti šta je ono što je u ovom trenutku prioritet, a to je stabilizacija regiona kroz rešavanje Kosova, drugačiji odnosi u Bosni i Hercegovini i tek onda, nakon toga, ozbiljan iskorak u evropskim integracijama. Ali ti rokovi koji su pred nama su dostižni i ta 2023, odnosno 2025, je, praktično, već sutra pred nama - rekao je lider LDP.

Bonus video:

Miljan Damjanović, intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.