SRBIJA MORA DA ODUSTANE OD SEVERA KOSOVA: Američki profesor tvrdi da RUSI STOJE IZA UBISTVA IVANOVIĆA!
Američki profesor Edvard Džozef kaže da bi Srbija trebalo da odustane od Kosova, Foto: Printscreen Youtube

američki saveti

SRBIJA MORA DA ODUSTANE OD SEVERA KOSOVA: Američki profesor tvrdi da RUSI STOJE IZA UBISTVA IVANOVIĆA!

- Beograd je kriv zato što gaji iluzije da može da podeli Kosovo i preuzme severne opštine- kaže Džozef

Objavljeno: 14:44h

Profesor američkog univerziteta Džon Hopkins Edvard Džozef rekao je da posle ubistva srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića Srbija mora da shvati da mora odustati od severa Kosova. U intervjuu za Radio slobodna Evropa (RFE) Džozef je rekao da je važno da se SAD uključe u dijalog Kosova i Srbije kako bi strane postigle sporazum, kao i da Albanci koji su počinili zločine nad Srbima treba da odgovaraju pred Specijalnim sudom.

Govoreći o ubistvu Ivanovića Džozef je rekao da "ako sve strane učine korak nazad i razmotre kako i zašto je ubijen Oliver Ivanović, ispada da je razlog ono oko čega se brinuo Ivanović – kriminal i nedostatak vladavine zakona na severu".

"Ne da nema kriminala i na jugu Kosova, ali na severu ne postoji potrebna vlast. Tamo nemaju vlast ni Vlada u Prištini, ni Vlada u Beogradu... Oliver Ivanović je na to upozoravao. Govorio je o otvorenoj prodaji droge, o kriminalcima u okolini, o nedostatku policijske vlasti, o mogućoj saradnji policije sa kriminalcima ili o infiltraciji kriminalaca u policiju. On je o svemu tome govorio u intervjuu za Vreme u septembru prošle godine", kazao je.

Ivanović je ubijen i sada je, dodao je Džozef, "mogućnost za Beograd da shvati da ovo više nije sprovodljivo i da izvrši napore da postigne sporazum sa Prištinom.... a to je zaista moguće ukoliko se uključe SAD". ​Na pitanje zašto misli da je moguće da je Rusija orkestrirala ubistvo Ivanovića Džozef je rekao da "nema dokaza da je Rusija uključena u ubistvo, ali se zna da je bila zainteresovana da destabilizuje region" i dodao da je on zaparavo citirao jednog srpskog opozicionog lidera, ali da njegove optužbe moraju da se shvate ozbiljno.

Američki profesor Edvard Džonson tvrdi da je Rusija stoji iza ubistva Olivera Ivanovića
Američki profesor Edvard Džonson tvrdi da je Rusija stoji iza ubistva Olivera Ivanovićafoto: Fonet

"Znamo da je Rusija izvršila napore da organizuje puč u Crnoj Gori. Želela je da destabilizuje region i to je pravi način da se tako nešto postigne – da se odstrani čovek koji je bio poznat po tome što se zalagao za dijalog sa Albancima. Govorio je tečno albanski, iako je bio odan srpskom cilju. Verovao je u dijalog", rekao je Džozef. Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine Džozef je rekao da je dijalog "koristan za tehnička pitanja, ali ne i za rešavanje ozbiljnih, političkih pitanja između Kosova i Srbije". On je dodao da u tom dijalogu ne može da se reši pitanje severa Kosova. "To je jedno strateško pitanje za Kosovo i može da se reši samo u kontekstu jednog sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije. Za to je potrebno da se uključe SAD", dodao je. Džozef je rekao ali da "iluzije ima i Priština" a jedna od njih je damože da pobegne od odgovornosti za zločine koji su Albanci počinili protiv Srba. "Albanci su takođe počinili zločine nad Srbima, ne na isti način, ne istog stepena, ne u istom periodu, ali – to su zločini, a oni koji su ih počinili – treba da odgovaraju za to. Specijalizovana veća su formirana i neophodno je da svi organi i sve političke partije u Prištini sarađuju", rekao je. Upitan da li misli da su SAD prepustile Balkan Rusiji Džozef je rekao da su SAD "mnogo toga prepustile EU koja nije u poziciji da se suoči sa ruskim uticajem u regionu". "Sjedinjene Države su, zbog toga što nisu dovoljno prisutne i nisu dovoljno aktivne na Balkanu, zbog toga što su mnogo prepustile EU, otvorile prostor Rusij", rekao je Džozef u intervjuu za RFE.

Bonus video:

KURIR TV VESTI: SVEDOK ATENTATA NA OLIVERA IVANOVIĆA dao detaljan opis muškarca koji je zapalio auto smrti!?

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.