Amerikanci traže: Vučić mora da uhapsi Gurija zbog braće Bitići! (FOTO)

espreso otkriva

Amerikanci traže: Vučić mora da uhapsi Gurija zbog braće Bitići! (FOTO)

Ukoliko Srbija želi pomoć Vašingtona u evroatlantskim integracijama, mora da uhapsi bivšeg komandanta Žandarmerije i člana SNS
Objavljeno:

Izbori će biti održani u maju sledeće godine, to već i vrapci na grani znaju. Slabo se, međutim, zna da će srpski premijer Aleksandar Vučić, poslužimo se metaforom pokojnog Zorana Đinđića, u narednih 5 meseci morati da proguta dve krupne žabe. - Jedna je potpuna saradnja s Kosovom, o čemu je juče vrlo jasno govorio i američki ambasador Majkl Kirbi, rekavši da od Srbije očekuje da ne blokira pristup Kosova Ujedinjenim nacijama - kaže izvor Espresa i dodaje da će "druga žaba" biti jedna teška za progutati je:

- U pitanju je hapšenje Gorana Radosavljevića Gurija za ubistvo braće Bitići, američkih građana. Braća Bitići ubijena su u julu 1999. u Petrovom Selu, blizu Kladova, u istočnoj Srbiji. U to vreme, Guri je bio u Posebnim jedinicama policije (PJP), od kojih će dve godine kasnije nastati Žandarmerija. O okolnostima pod kojima su Ilija, Agron i Mehmed Bitići stradali nedavno je pričao i sam Vučić.
Arhivska fotografija
- Trojica braće Bitići pomagala su jednom Srbinu da pređe administrativnu granicu, ali su uhvaćeni blizu te linije. Uhapšeni su, jer nisu imali vize i osuđeni su na 15 dana. Kad je trebalo iz Prokuplja da idu kući, odvedeni su u Petrovo selo i pogubljeni, a još su sami sebi kopali raku - podsetio je Vučić i naglasio da takav užasan zločin mora biti i da će biti rešen. Kako je pisala srpska štampa, Vučić je odustao od formiranja nezavisne komisije za utvrđivanje istine u slučaju ovog trostrukog ubistva, na čijem čelu je trebalo da bude Veran Matić, pa je ceo slučaj ponovo prepušten Tužilaštvu za ratne zločine.
Sagovornik Espresa tvrdi da će Guri, iako član Vučićeve SNS, morati da bude uhapšen ukoliko Srbija želi američku pomoć prilikom otvaranja poglavlja u pregovorima s EU. A želi. I to prilično, jer bi to mogla biti karta na koju će u predizbornoj kampanji zaigrati naprednjaci. (S. M. S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.