DREVNA BOSNA: Zukorlić promovisao knjigu u Beogradu
Foto: Sandžak press

promocija u klubu poslanika

DREVNA BOSNA: Zukorlić promovisao knjigu u Beogradu

Ovo je prva zvanična promocija knjige u Beogradu

Objavljeno: 21:42h

Poslanik Muamer Zukorlić promovisao je knjigu "Drevna Bosna" u Klubu poslanika u Beogradu.

Ovo je prva zvanična promocija knjige u Beogradu, a delo je ranije promovisano u šest gradova širom regiona. Na promociji su govorili: istoričar prof. dr. Nikola Samardžić, akademik dr. Refik Sećibović, akademik dr. Muamer Zukorlić i moderator Zorica Stablović-Bulajić.

Prilikom otvaranja promocije Stablović-Bulajić istakla da je knjiga široko prihvaćena.

foto: Sandžak press

- Istoričar Samardžić kazao je da tri decenije nije imalo mesta za nauku i dijalog. Dodao je da je bošnjački narod držao jugoslovensku zajednicu na okupu, ne samo svojom centralnom i biografskom ulogom, već njihovom ljudskom biću. Samardžić se osvrnuo na važnost Bosne kao veze ili mosta spajanja različitih krajeva, ističući da je to prostor na kome se začinju nacionalne zajednice. On je pohvalio delo Zukorlića, te kazao da je tema izuzetno teška jer je teško kaže, predstaviti one vrednosti čija je trajnosti u vremenu metafizička.

Akademik Refik Šećibović istakao je da knjiga ima izuzetan značaj za Bošnjake, Bosnu i za bosanske muslimane i hrišćane, zbog obrazovne i naučne dimenzije koju poseduje. Podsetio je na sentimentalni osećaj koji ga vezuje za Beograd jer je živeo i školovao se u ovom gradu, te da je promocija napravljena na pravom mestu posebno kada je reč o informativnom i edukativnom delu.

foto: Sandžak press

- Ovo svaka porodica treba da ima i da pokaže na svojim policama - dodao je on.

Muamer Zukorlić je istakao odnos njega i dela. Iako se nije hteo baviti istorijom, istraživanje je vodilo svojim putem kroz činjenice i adekvatne informacije, što je na kraju rezultiralo delom. On je kazao da je Balkan jedinstvena kulturološka celina i da ga nije moguće deliti. Uprkos ratovima i nemirima Balkan je zadržao svoje jedinstvo.

foto: Sandžak press

Zukorlić je kazao da delu nije pristupio kao kreator, vlasnik, te da će na taj način poslati poruku čitaocima i uticati na svest čitalaca, ali njegovo istraživanje je na samom kraju uticalo na njega, a ne on na nju.

Bonus video:

Miloš Jovanović, Espreso intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.