PUTIN S VUČIĆEM: U Kremlju počeo sastanak srpskog i ruskog predsednika, razgovaraju o OVIH 5 TEMA
Foto: Predsedništvo Srbije PROMO

DUBLJA saradnjA

PUTIN S VUČIĆEM: U Kremlju počeo sastanak srpskog i ruskog predsednika, razgovaraju o OVIH 5 TEMA

U Kremlju upravo je počeo sastanak predsednika Srbije i Ruske Federacije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina

Objavljeno:

Sastanak je kasnio oko 45 minuta, a trebalo bi da traje oko dva sata, nakon čega će se dvojica predsednika obratiti medijima.

Vučić i Putin su na početku sastanka iskazali zadovoljstvo ekonomskom i svakom drugom saradnjom, i najavili da će imati puno tema za razgovor tokom sastanka. Putin je istakao da je ovo prva poseta Vučića kao predsednika Srbije.

- Drago mi je da vas pozdravim. Imamo dobre odnose još od vremena kada ste bili premijer, i nadam se da će tako biti i ubuduće - rekao je on.

Ruski predsednik je podsetio da se naredne godine obeležava 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, i konstatovao da se odnosi razvijaju posebno u oblasti privrede, i da raste robna razmena kao i direktna ruska ulaganja.

- Imamo o čemu da razgovaramo i drago mi je što ste tu - reči su dobrodošlice ruskog srpskom predsedniku.

Predsednik Srbije je zahvalio Putinu na podršci koju pruža Srbiji po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta Srbije.

- Zahvalan sam na svemu što ste učinili. Srbi cene i uvek će biti zahvalni za podršku i pomoć koju nam pružate - rekao je Vučić.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Vučić je istakao kao značajnu činjenicu da se ekonomska saradnja stalno unapređuje, kao i politički odnosi.

VUČIĆ SPREMIO ORIGINALAN POKLON ZA PUTINA: Da li će se ovo dopasti Vladimiru Vladimiroviču?

Čestitao je Putinu na kandidaturi za novi predsednički mandat, izrazio uverenje da će buduća saradnja biti na još višem nivou, i zahvalio na dobrodošlici i gostoprimstvu.

Uoči susreta Vučić, koji boravi u trodnevnoj poseti Rusiji, rekao je da će sa Putinom razgovrati o daljem razvoju odnosa dve zemlje, pre svega ekonomskih i trgovinskih.

Takođe, biće reči o vojno-tehničkoj saradnji, kao i o energetici i potpisano više sporazuma, naveo je predsednik Srbije.

Jedna od tema biće i Rusko-srpski humanitarni centar.

- To nije laka tema za nas... Verujem da niko ne bi bio u mojoj koži. Računam da će naši ruski prijatelji imati strpljenja da saslušaju naše argumente, a kakav će biti odgovor Srbije taj odgovor će dati Vlada Srbije u periodu koji je pred nama u skladu sa sopstvenom nezavisnošću i suverenošću koja se ogleda i u donošenju odluka - rekao je predsednik Srbije.

Niz tema pokrenuće šefovi dve države, a tokom posete očekuje se da bude potpisano i više međudržavnih sporazuma u različitim oblastima.

Humanitarni centar u Nišu

Najteži deo razgovora Aleksandra Vučića i Vladimira Putina ticaće se statusa Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu. Ruski predsednik nastaviće da insistira da Srbija da diplomatski status osoblju centra, isti kakav uživaju pripadnici NATO-a u Srbiji. Da nije reč o bezazlenoj stvari i da treba oprezno odigrati govori i podatak da je američki zvaničnik Hojt Brajan Ji prilikom poslednje posete Srbiji rekao da centar predstavlja opasnost za region, kao i da su svi protesti u ovom delu Evrope, uključujući prošlogodišnji u Crnoj Gori, koordinirani upravo iz Niša.

Sporazumi o gasu

U Moskvi će se razgovarati o sprovođenju svih sporazuma koji se tiču trgovine gasom, a srpska strana potpisaće sporazum sa „Gaspromom“ vezano za trgovinu i transfer gasom, naročito posle 2019. godine. Srbija svake godine troši između 200, 300, čak i 400 miliona kubnih metara gasa više, a potrebe će bivati sve veće, kako kada je reč o domaćinstvima tako i u industriji. Razgovaraće se o ubrzanju radova na proširenju našeg skladišta Banatski Dvor sa 250 na prvo 750 miliona kubnih metara, a zatim na milijardu kubnih metara gasa, da bismo uvek imali dovoljno bez obzira na krize.

Trgovinska saradnja

Iz godine u godinu trgovinska saradnja između Srbije i Rusije raste, posebno izvoz iz naše zemlje. U 2018. godini očekuje se znatan napredak u oblasti poljoprivrede, a Srbija bi mogla da izveze još više proizvoda, ali i da nekim drugim proizvodima zauzme veoma zahtevno rusko tržište. Vučić i Putin razgovaraće o dolasku ruskih kompanija i o izgradnji industrijske zone u kojoj bi one mogle da prave značajne proizvode iz mašinske, ali i iz drugih oblasti u našoj zemlji. Mogućnosti napretka su velike.

Politički odnosi

Znatan deo razgovora dvojice predsednika biće posvećen političkim odnosima dve zemlje. Osim toga, tema će biti i situacija u regionu, kao i u svim delovima sveta, poput recimo Katalonije.

Vojna saradnja

Predsednici Rusije i Srbije razgovaraće o nastavku vojnotehničke saradnje. Već do kraja ove godine planiramo da nabavimo i platimo šest novih helikoptera, a na sastanku bi mogao da se definiše tip letelica.

U igri su MI-171 Š i MI-17, a postoji mogućnost da bude i kombinacija ova dva modela. Razgovaraće se sigurno i o sistemima protivvazdušne odbrane jer to je nemoguće, bez obzira na novac, nabaviti bez saglasnosti ruskog predsednika.

Prvi park za 50 godina

Na početku posete Vučić je obišao Zarjadje park koji je otvoren u septembru ove godine, a nalazi u centru grada u blizini Crvenog trga i Kremlja na prostranstvu od 13 hektara. Prvi je gradski park izgrađen za poslednjih 50 godina, a povodom 870 godina Moskve otvorili su ga Vladimir Putin i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin. Podeljen je u četiri pejzažne zone, u njemu se nalazi najbogatija živa botanička kolekcija biljaka, interaktivni medija centar, interaktivni arheološki muzej...

(Espreso.co.rs / Agencije / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.