HRVATSKA BLOKIRALA SRBIJU! Stop na putu ka EU - korupcija jaka, pravosuđe NIJE!
Foto: Beta

blokirano novo poglavlje

HRVATSKA BLOKIRALA SRBIJU! Stop na putu ka EU - korupcija jaka, pravosuđe NIJE!

Dalje ne može!

Objavljeno:

Hrvatska je blokirala Srbiju na putu ka EU jer ne sprovodi reforme u pravosuđu, piše Večernji list.

Oni navode da Hrvati nisu bili usamljeni u ovoj odluci, već su istog mišljenja bile i Francuska, Velika Britanija, Švedska i Nemačka.

Hrvatska je, kako se to službeno kaže, imala rezerve prema otvaranju još jednog poglavlja Srbije u pregovorima s Evropskom unijom.

Pojednostavljeno, “blokirano” je otvaranje 33. poglavlja, Finansijska pitanja, jer je ocenjeno da Srbija nije postigla dovoljan napredak u području vladavine prava, suzbijanja korupcije i reforme pravosuđa, što je ključni uslov nastavka pregovaračkog procesa.

Veće EU dalo je saglasnost za otvaranje 6. poglavlja – Pravo trgovačkih društava i 30. – Spoljni odnosi u ponedeljak u Briselu. Zbog izostanka vidljivijeg napretka u 23. i 24. poglavlju, koja se odnose na vladavinu prava i temeljna prava, što je jasno iz poslednjeg izveštaja Evropske komisije, Veće nije postiglo konsenzus o otvaranju 33. poglavlja, prenosi ovaj hrvatski list.

List podseća da je Hrvatska bila pod pritiskom i oštrim kritikama kada je jedina blokirala Srbiju kod otvaranja poglavlja 23, 2016. godine, ali ovog puta nije jedina.

(Espreso.co.rs / Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.