MON AMI, ALEKSANDAR: Ovako je protekla poseta Vučića Francuskoj i susret sa Makronom (FOTO)
Foto: Fonet

istorijska poseta

MON AMI, ALEKSANDAR: Ovako je protekla poseta Vučića Francuskoj i susret sa Makronom (FOTO)

Srdačno dočekan od strane francuskog predsednika

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Ministar Đorđević: Budžetom za 2018. predviđeno 100.000 dinara dodatka za prvo dete

Na sastanku, održanom na brodu kojim su se visoke zvanice vozile iz Jelisejske palate ka ostrvu Segan, na kojem će biti organizovan Samit o klimatskim promenama "Jedna planeta" (One Planet), predsednik Makron je obavestio predsednika Vučića da će posetiti Srbiju pre leta 2018. godine.

Tokom susreta, srpski predsednik razgovarao je sa francuskim kolegom o investicijama u Srbiji i zamolio ga za veću podršku Francuske evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić je u toku prepodneva bio gost na ručku, koji je u čast visokih zvanica priredio francuski predsednik Makron, a u poslepodnevnim časovima učestvovaće na Samitu o klimatskim promenama "One Planet".

foto: Fonet

- Predsednik Makron uživa ogroman lični ugled na svim meridijanima - rekao je Vučić u izjavi novinarima pred susret sa šefom francuske države, i istakao da očekuje da na današnjem sastanku "budu stvoreni uslovi da Makron, kako je i sam u pismu naveo, poseti Srbiju".

- To bi bila prva poseta posle 2000. godine jednog francuskog predsednika - podsetio je Vučić.

- Trebalo nam je celo "punoletstvo" da nam dođe novi predsednik. Podsetiću vas, tada je Širak došao, neposredno posle 5. oktobra, što je bilo "super, Srbi, promenili ste vlast, došao sam" i to je bilo poštovanje, u tom trenutku, prema novim vlastima u Srbiji. Ako bi došlo do te posete nakon 18 godina, to bi bilo veoma važno za našu zemlju, za unapređenje odnosa i stavilo bi Srbiju u značajniju sferu interesovanja Francuske - rekao je Vučić.

On je ukazao na značaj podrške Francuske Srbiji na njenom putu ka EU, ali i sve boljih ekonomskih odnosa.

Francuska bi, dodao je Vučić, mogla da ima uticaj i u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Svečani ručku u Jelisejskoj palati

Predsednik Srbije stigao je danas, ranije popodne, u Jelisejsku palatu, na svečani ručak koji francuski predsednik Emanuel Makron priređuje za šefove država i vlada, učesnike konferencije o klimi u francuskoj prestonici.

Makron je srpskog kolegu dočekao sa "mon amie, Aleksandar".

Njih dvojica, upoznali su se, naime, krajem septembra, na Blumbergovoj konferenciji, na marginama jesenjeg zasedanja Generalne skupštine UN.

Taj susret i razgovor protekao je, prema svedočenju srpskog predsednika, u dobroj, obećavajućoj atmosferi, što je dobilo potvrdu u pismu kopje je Makron ovih dana uputio Vučiću, a u kojem potvrdjuje da će doći u zvaničnu posetu Srbiji.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.