ŠEŠELJ ODGOVORAN ZA HAŠKO PROKLETSTVO: Dvojica su se ubila zbog mene, jednog sam kinjio do iznemoglosti, vređao sam ga i provocirao...
Foto: Marina Lopičić

KO JE SVE DIGAO RUKU NA SEBE ZBOG TRIBUNALA?

ŠEŠELJ ODGOVORAN ZA HAŠKO PROKLETSTVO: Dvojica su se ubila zbog mene, jednog sam kinjio do iznemoglosti, vređao sam ga i provocirao...

Bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Milana Babića, koji se 5. marta 2006. obesio u haškoj ćeliji, vređao sam do iznemoglosti jer je bio izdajnik, tvrdi lider radikala

Objavljeno: 11:30h

Ispijanje otrova Slobodana Praljka u sudnici samo je poslednje u nizu samoubistava koja se dovode u direktnu vezu sa haškim procesima.

Posle najave da će taj niz nastaviti ako dobije osuđujuću presudu, lider radikala Vojislav Šešelj bez trunke kajanja priznaje da je u smrt gurnuo i bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Milana Babića, koji se 5. marta 2006. obesio u haškoj ćeliji!

foto: Filip Plavčić

Premestili ga na 3. sprat

- Kinjio sam ga do iznemoglosti. Vređao sam ga i provocirao, psovao mu majku i nazivao ga izdajnikom i zlotvorom. Kad god sam imao priliku da ga sretnem u Hagu, zagorčavao sam mu život. Nema sumnje da sam doprineo da se taj izdajnik ubije - ispričao je Šešelj.

On kaže i da su ga zbog maltretiranja Babića premestili sa trećeg na prvi sprat Sheveningena, ali da on nije odustajao od misije da ga unizi što više.

- Zbog Babića su me smestili na sprat kod Miloševića, protiv koga je ovaj svedočio. Babića sam ređe viđao, ali kad god sam ga sreo u hodniku, vređao sam ga i završavao svoj nacionalni zadatak. Tako sam postupao sa svim izdajnicima srpskog naroda. Kad su mi javili šta je uradio, nasmejao sam se i rekao: „Jedan izdajnik manje“. I Biljani Plavšić sam rekao da je bolje da se ubije, ali je ona toliko đubre da joj nije palo na pamet da skrati sebi muke - izjavio je lider radikala.

Babić je svedočio protiv Miloševića kao pravi insajder koji je znao mnoge ratne tajne iz prve ruke. Dobio je osuđujuću presudu (13 godina zatvora) i pristao je na svedočenje i protiv Krajišnika, započeo je svedočenje protiv Milana Martića, a tužilaštvo ga je čekalo i za procese protiv Jovice Stanišića, Frenkija Simatovića i Šešelja, a verovatno i protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

foto: AP

Sugestivne moći

Šešelj je ranije ispričao da je svoje sugestivne moći primenio i na nekadašnjem ministru policije Vlajku Stojiljkoviću, čije samoubistvo u centru Beograda ima direktne veze s Hagom. Kako kaže, i njega je 2002. posavetovao da izvrši samoubistvo ispred parlamenta. On je ispričao da je Stojiljkoviću u šali sugerisao da treba da se ubije na nekom bombastičnom mestu i da je Skupština odličan izbor, jer bi svi pisali o tome. Mesec dana nakon tog razgovora, Stojiljković je pucao sebi u glavu na glavnim stepenicama tadašnje Savezne skupštine, i to 11. aprila 2002, na dan kada je usvojen Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom.

Osmorica optuženih pred Haškim sudom umrla su pre hapšenja ili izricanja presude, a Praljak je to jedini učinio nasred sudnice u direktnom TV prenosu, dok mu se izricala osuđujuća presuda. Osim njega i Babića, Srbin iz Hrvatske Slavko Dokmanović počino je samoubistvo u pritvoru haškog suda 29. juna 1995, neposredno pre izricanja presude za zločine u pokolju na Ovčari.

Samo šest dana posle Babićevog samoubistva, 11. marta 2006. Slobodan Milošević je nađen mrtav u svojoj haškoj ćeliji. Ova smrt je tokom svih ovih godina intrigirala javnost zbog različitih teorija koje su plasirane. Nekadašnja portparolka Haškog tribunala tvrdila je da se predsednik SRJ ubio, a Miloševićevi bliski saradnici i dalje podgrevaju priče da su ga „haški dželati ubili“. Zvanično je zavedeno da je Milošević umro od srčanog udara i zbog toga nije dočekao presudu.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.