SERŽ BRAMERC: Presude u Hagu nisu presude celom narodu! Osuda Mladića je samo njegova, a ne svim Srbima!
Foto: Beta / Nenad Petrović

politička volja

SERŽ BRAMERC: Presude u Hagu nisu presude celom narodu! Osuda Mladića je samo njegova, a ne svim Srbima!

Postupci koji se vode u Srbiji, Hrvatskoj i BiH su spori, kaže on, a kvalitet saradnje među tužilaštvima tih država slabiji je nego pre nekoliko godina

Objavljeno:

HITNA REAKCIJA MUP-a SRBIJE: Žalba na odluku Interpola da skine Ramuša Haradinaja sa poternice!

Haški tribunal nije politička ustanova i u njemu se nije sudilo narodima, nego odgovornima za teške ratne zločine i kršenje Ženevske konvencije, kaže glavni haški tužitelj Serž Bramerc.

- Osuđeni počinitelji nisu vojnici koji su se borili za domovinu, svoja sela ili porodice, nego zapovednici koji su ubijali ratne zarobljenike zaštićene Ženevskom konvencijom - rekao je Bramerc, i dodao da "nema ništa herojskog u spaljivanju sela, iseljavanju ljudi iz njihovih domova ili podsticanju vojnika na masovno seksualno nasilje

U intervjuu za ljubljansko "Delo", Bramerc kaže da je osuda Ratka Mladića, "osuda Mladića i samo Mladića, a ne osuda naroda".

- Vrlo je važno da zajednica iz koje je počinilac razume da mi to znamo razlikovati - rekao je Bramerc, dodajući da treba isticati kako osuđenici u Hagu nisu heroji nego oni koji se lažno prikazuju braniocima svog naroda.

Bramerc je rekao da će nastaviti sa svojim radom u Haškom tribunalu, kako bi se zaključio prelaz sa Tribunala na takozvani rezidualni mehanizam.

Na taj mehanizam će, kako navodi, preći i preostali postupci u slučajevima bivšeg šefa Državne bezbednosti Jovice Stanišića i bivšeg obaveštajca i komandanta specijalnih snaga Službe državne bezbednosti Franka Simatovića.

foto: Fonet Fonetap

- Samo u BiH je više od 3.000 nerešenih slučajeva ratnih zločina - naveo je on, i rekao da današnja situacija u pogledu suđenja za ratne zločine kao deo procesa pomirenja nije pozitivna.

Postupci koji se vode u Srbiji, Hrvatskoj i BiH su spori, kaže on, a kvalitet saradnje među tužilaštvima tih država slabiji je nego pre nekoliko godina, zbog izostanka političke volje, između ostalog.

- U BiH i Srbiji moraju tek da utvrde novu strategiju tužilaštva za istraživanje ratnih zločina. To ćemo pitanje sigurno uneti u naš izveštaj koji pripremamo za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kvalitet i obim saradnje među državama nekadašnje Jugoslavije na tom se području nažalost smanjuje - kazao je Bramerc.

On navodi da je potrebno da se od počinitelja zločina ograde političari, koji ne treba da koriste nacionalističku retoriku, čime "oživljavaju tamne duhove iz 90-ih godina".

Bramerc navodi da je zadovoljan presudama Karadžiću i Mladiću i da se oseća "privilegovanim" zbog uticaja koje će imati te presude

foto: Fonet Fonetap

(Espreso.co.rs / Izvor: blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.