NISU SVA SVETLA UGAŠENA! Održan protestni skup opozicije na Trgu republike, ONI SU REKLI SVOJE! (FOTO)
Foto: Damir Dervišagić

BEOGRAD SE VOLI, BEOGRAD SE BRANI

NISU SVA SVETLA UGAŠENA! Održan protestni skup opozicije na Trgu republike, ONI SU REKLI SVOJE! (FOTO)

Nakon obraćanja očekuje se da učesnici skupa krenu u protestnu šetnju do Raditelevizije Srbije

Objavljeno: 22:38h

U centru Beograda na Trgu republike počeo je protestni skup pod nazivom "Beograd se voli, Beograd se brani", a prisustvuju lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković i predsednik Inicijativnog odbora Narodne stranke Vuk Jeremić, lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, narodni poslanici Đorđe Vukadinović i Dijana Vukomanović.

Okupljenima su se pored Saše Jankovića obratili i profesorka Srbijanka Turajlić, glumac Sergej Trifunović i student Pavle Grbić.

"Okupili smo se ovde da bismo rekli da nisu sva svetla ugašena u Srbiji i da bi smo poručili da su građani spremni da se bore za slobodu", rekao je Janković na skupu.

Janković je istakao da se mora sprečiti izborna krađa u Beogradu. Kako je ocenio Srbija je okupirana iznutra od ljudi koji nose fantomke i imaju lažne diplome.

Kolona smo svi mi, bez obzira na stranačka obeležja, ako u srcu imamo ljubav prema gradu i istini.

On je rekao i da je potrebno sprovesti lustraciju onih koji su stvorili "ovaj užasni sistem".

foto: Damir Dervišagić

Skup "Beograd se voli - Beograd se brani" priređen je u organizaciji Pokreta slobodnih gradjana, a učesnici će zatražiti obezbedjivanje uslova za održavanje fer i poštenih gradskih izbora.

foto: Damir Dervišagić

Nakon obraćanja očekuje se da učesnici skupa krenu u protestnu šetnju do Raditelevizije Srbije, potom da se pridruže protestnom koncertu Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

foto: Damir Dervišagić

Skup "Beograd se voli - Beograd se brani" u organizaciji Pokreta slobodnih gradjana (PSG) počeo je večeras oko 19 časova u Beogradu, a učesnici će zatražiti obezbedjivanje uslova za održavanje fer i poštenih gradskih izbora.

Okupljeni će s Trga Republike krenuti u protestnu šetnju do zgrade Radio-televizije Srbije i Skupštine grada Beograda gde će PSG predati svoje zahteve za fer i poštene izbore.

Učesnici skupa na Trgu Republike nose zastave Pokreta slobodnih gradjana, a ispred spomenika Knezu Mihailu postavljen je veliki transparent na kojem piše "Protiv izborne kradje".

Najavljeno je da će na skupu govorit predsednik PSG Saša Janković, profesorka Srbijanka Turajlić i glumac Sergej Trifunović.

PSG je ranije saopštio da zahteva da birački spisak bude uredjen, tačan i potpun, u skladu sa Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku. Traži se i da gradjani mogu ostvarivati biračko pravo na teritoriji lokalne jedinice na kojoj imaju prebivalište najmanje šest meseci, čime bi se sprečila zloupotreba biračkog prava fiktivnim prijavljivanjem prebivališta.

PSG zahteva da bude obezbedjeno pravo na uvid u birački spisak do šest meseci pre raspisivanja izbora preko ovlašćenih lica.

Insistira se i na zakonitom sastavu Gradske izborne komisije, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, koji propisuje da nijedna stranka ili koalicija ne može imati više od polovine članova u njenom stalnom sastavu. Traži se i jednak tretman vladajuće koalicije i opozicije u medijima, kao i dosledno sprovodjenje Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima, kao i Zakon o medijskim javnim servisima.

Od Regulatorne agencija za elektronske medije (REM) se zahteva da vrši svoju nadzornu funkciju u skladu sa zakonom i da se stara o ravnopravnom tretmanu političkih aktera u izbornoj kampanji.

PSG zahteva da se eliminiše prednost u medijskom predstavljanju za izborne takmace koji su istovremeno nosioci javnih funkcija, kao i da se zabrani izveštavanje o njihovim službenim aktivnostima dve sedmice uoči kraja izborne kampanje.

Od vladajućih stranaka se zahteva da pozovu i omoguće da izbore prate domaći i medjunarodni posmatrači, uključujući misiju OEBS-a u punom kapacitetu.

Beogradski izbori trebalo bi da budu održani u martu iduće godine.

(Espreso.co.rs/FoNet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.