MINISTAR NEINFORMISANJA: Nemam dovoljno informacija o stanju u medijima
Foto: Beta

novi koštunica

MINISTAR NEINFORMISANJA: Nemam dovoljno informacija o stanju u medijima

Zbog gašenja Vranjskih, održan je i protest novinara ispred Vlade Srbije.

Objavljeno:

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da nema dovoljno informacija da bi mogao da komentariše najnovija dešavanja na medijskoj sceni i akciju više od 150 medija koji će u podne zamračiti ekrane i obeležiti naslovnice crnom bojom u znak protesta protiv ugrožavanja slobode medija u Srbiji.

Vukašin Obradović: Ova vrsta pritiska gora je nego 90-ih!

"Juče sam doputovao iz Kine i nisam upoznat sa svim okolnostima“ rekao je Vukosavljević u izjavi za Insajder.

Ministar je istakao da bi stav ministarstva o aktuelnim dešavanjima u medijima, „ukoliko takav stav postoji“, trebalo zatražiti od sektora za informisanje, konkretno od pomoćnika ministra Miloša Jankovića. Insajder je pokušao da kontaktira Ministarstvo ali izjavu nisu dobili.

Podsetimo, početkom prošle nedelje, Vukašin Obradović glavni i odgovorni urednik Vranjskih doneo je odluku da nakon 23 godine ugasi ovaj list, nakon čega je stupio u štrajk glađu. Obradović je kasnije izjavio da su finansijski i politički pritisci koje sada trpi redakcija „Vranjskih“ gori nego 90-ih, navodeći da je njegova porodica bila, a i dalje jeste izložena raznim pritiscima. Zbog gašenja Vranjskih, održan je i protest novinara ispred Vlade Srbije.

Takođe, prošle nedelje Pokret socijalista, stranka ministra Aleksandra Vulina, dva dana je saopštenjima najgrublje vređala i diskreditovala novinara KRIK-a, nakon što je ovaj portal na osnovu zvaničnog dokumenta Agencije za borbu protiv korupcije, objavio tekst o sumnjivom poreklu 205.000 evra kojim je ministar Vulin kupio stan.

STOJIM UZ VRANJSKE! Ovom parolom su građani izašli ispred Vlade dok VUKAŠIN ZAKLJUČAN ŠTRAJKOVAO GLAĐU! (FOTO)

foto: Fonet

Zbog "nedelje u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara", nekoliko medija, novinarskih udruženja i nevladinih organizacija najavili su zajedničke akcije zbog urušavanja slobode medija i izražavanja. Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ) pozvale su srpske zvaničnike da javno osude pretnje za slobodu medija i napade na novinare. Na sve ove događaje iz Ministarstva kulture i informisanja nije bilo nikakvih reakcija.

Zamračenje medija u podne

Više od 150 medija i nevladinih organizacija u podne organizuju zajedničku akciju "zamračenja medija i društvenih mreža" kojom žele da skrenu pažnju javnosti na to da je sloboda medija u Srbiji na izdisaju. Svi mediji, portali, veb stranice organizacija, društvene mreže gradjana i gradjanki koji se pridružuju ciljevima te inicijative, u podne će zamračiti ekrane ili tokom tog dana obeležiti svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizuje medijski mrak. Akciju organizuje grupa za slobodu medija kojoj se do sada priključilo 157 medija i organizacija, kao i nekoliko stotina pojedinaca.

(Espreso.co.rs / Insajder.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.