ZAR NIJE BOLJE DA DAME SA NAJSTARIJIM ZANATOM IMAJU ZDRAVSTVENO? Ministar Ružić hoće da legalizuje prostituciju - i da na tome zaradi!
Foto: Beta

unosan biznis

ZAR NIJE BOLJE DA DAME SA NAJSTARIJIM ZANATOM IMAJU ZDRAVSTVENO? Ministar Ružić hoće da legalizuje prostituciju - i da na tome zaradi!

Ružić predlaže da se u Srbiji u oblasti prostitucije uvede nemački model

Objavljeno: 22:53h

"Najstariji zanat" je nešto što će uvek postojati, hteli mi to ili ne, zato je bolje da bude pravno regulisan nego da od njega profitiraju makroi i kriminalci. Ako legalizujemo prostituciju, ova oblast će biti uređena, a država će profitirati od poreza.

Prostituciju u Srbiji treba što pre legalizovati jer bi država od toga samo imala koristi, kaže za Informer Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije! Komentarišući najnovija hapšenja elitnih prostitutki po najskupljim beogradskim hotelima o kojima je Informer juče pisao, Ružić napominje da ne postoji nijedan razlog da se ova oblast ne izvuče iz kriminalnog miljea u legalne tokove, a prenosi Informer.

Na taj način, smatra ministar Ružić, država bi ubirala prihode od poreza, štedela novac za skupe policijske akcije, a osobe koje se bave "najstarijim zanatom" bile bi daleko sigurnije i bezbednije.

Višestruka korist

Ružić predlaže da se u Srbiji u oblasti prostitucije uvede nemački model, gde je pružanje ovih usluga omogućeno u posebnim bordelima.

Svi su u toj priči

Da se ne lažemo, usluge prostitutke koriste političari, sportisti, bogati biznismeni...

- Prostitucija je oduvek postojala i postojaće, hteli mi to ili ne. Da se ne lažemo, usluge prostitutki koriste svi, političari, sportisti, bogati biznismeni, mnogi ugledni ljudi... Zašto onda ovu oblast držati van legalnih tokova? Zar nije bolje da se ona pravno reguliše, da dame koje se bave "najstarijim zanatom" dobiju zdravstvenu, socijalnu i svaku drugu zaštitu i da dobiju regularne poslodavce umesto makroa i kriminalaca. U Nemačkoj, primera radi, postoje posebni prostori gde je prostitucija dozvoljena i tamo sve funkcioniše normalno i legalno. Dame koje se time bave su uredno prijavljene, rade za firme koje su registrovane, a stopa kriminala u ovoj oblasti je u drastičnom padu - napominje Ružić.

Fila: Dužnost države da pomogne

Advokat Toma Fila kaže da je tačno da bi od prostitucije država ostvarivala prihod, ali da ovaj zakon ipak teško može da prođe u patrijarhalnoj sredini kakva je Srbija.

foto: Beta

- Tačno je da prostitucije ima u Srbiji, da ona cveta, ali želim da verujem da se njom bave siromašni socijalni slojevi kako bi preživeli. Zato mislim da je dužnost države ne da legalizuje prostituciju, već da stvori uslove da svako može da nađe posao dostojan čoveka, a ne da preživljava tako što će prodavati svoje telo, na kome će se drugi iživljavati - kaže Fila.

On nabraja koje bi sve koristi imala država ukoliko bi pravno regulisala prostituciju.

Praktično i pametno

Državi je bolje da zakonski reguliše prostituciju nego da troši ogroman novac za njeno suzbijanje

- Najpre, ubirala bi prihode od poreza, a sada od prostitucije zarađuju samo makroi i kriminalci. Dalje, uštedela bi novac za skupe policijske racije po hotelima, kao što je ova nedavna u Beogradu. Da ne govorimo da bi to značajno umanjilo trgovinu ljudima, da bi dame koje se ovim poslom bave bile daleko zaštićenije. U državama gde prostitucija nije legalizovana više od tri četvrtine "seksualnih radnica" je pretučeno ili silovano. Kada bi se prostitucija legalizovala, one bi imale pravo na advokata i svaku drugu vrstu pravne pomoći, imale bi iza sebe svoj sindikat, kakav postoji u Nemačkoj i Holandiji, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, proverene i zdrave klijente - objašnjava Ružić.

Dobro razmisliti

Profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dragan Koković kaže da bi trebalo dobro razmisliti o mogućnosti da se prostitucija legalizuje, piše Informer. - Čim postoji jedno veliko ilegalno tržište, kakvo je prostitucija, trebalo bi tražiti način kako da se ono zakonom reguliše, a da svi budu zadovoljni. Siguran sam da bi se legalizacijom prostitucije smanjio broj seksualnih delikata, dekriminizovao deo društva koji se sada u ilegali bavi njenom organizacijom, prostitutke bi svakako bile zaštićenije. To, uostalom, pokazuju i iskustva zemalja koje su prostituciju legalizovale - kaže Koković.

Prostitucija u svetu:

* Nemačka, Švajcarska, Austrija, Holandija, Grčka, Turska: Legalizovana prostitucija i dozvoljeno osnivanje bordela kao preduzetništvo * Mađarska i Letonija: Dozvoljena prostitucija, ali ne i osnivanje javnih kuća * Norveška, Švedska i Island: Nelegalno je platiti seks, ali samo klijenti krše zakon, dok ga prostitutke ne krše * Danska: Prostitucija je dozvoljena, ali ne može biti jedini izvor prihoda osobi koja se njom bavi * Južna Amerika: Na zapadu i u središtu kontinenta legalna i zakonom regulisana, dok na istoku i jugu nije zabranjena, ali ni pravno regulisana * Azija: U nekim državama je dozvoljena bez osnivanja javnih kuća, a u nekim potpuno legalna * Severna Amerika: Od svih država SAD samo u Nevadi je apsolutno dozvoljena, u Kanadi je dozvoljena, ali zakonom neregulisana, u Meksiku legalna i zakonom regulisana * Afrika: U potpunosti je nelegalna i regulisana samo u Senegalu i Obali Slonovače

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.