AJDE ŠTO JE DOBILA ORDEN, VEĆ JOJ GA JE DAO TOMIN POP! Novi detalji Zoraninog odlikovanja!
Foto: FoNet

kakav haos

AJDE ŠTO JE DOBILA ORDEN, VEĆ JOJ GA JE DAO TOMIN POP! Novi detalji Zoraninog odlikovanja!

Verski analitičar Draško Đenović kaže da su episkopi SPC počeli da dele crkveno ordenje kao što je Tomislav Nikolić delio državno

Objavljeno:

Episkop šumadijski Jovan dodelio je pre nekoliko dana potpredsednici Vlade i ministarki Zorani Mihajlović Orden Svetog Simeona Mirotočivog, koji Srpska pravoslavna crkva dodeljuje za poseban doprinos pospešivanju odnosa između Crkve i države.

Zanimljivo je da je upravo vladika Jovan šumadijski pre nekoliko meseci bivšeg predsednika Tomislava Nikolića i njegovu suprugu Dragicu odlikovao Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Ministarka građevinarstva je ovo odlikovanje, koje joj je dodelio vladika, koji je, inače, i veoma dobar prijatelj sa Tomislavom Nikolićem i kome je Nikolić nedavno dodelio i jednu parcelu za izgradnju manastirskih konaka, dobila na predlog crkvene opštine pri Hramu Svete Petke u Petki, čiju je rekonstrukciju pomogla.

Verski analitičar Draško Đenović kaže da su episkopi SPC počeli da dele crkveno ordenje kao što je Tomislav Nikolić delio državno.

foto: Filip Plavčić, Zorana Jevtić

- Vladike su počele da degradiraju crkveno ordenje tako što ga dele šakom i kapom. Nekada se znalo ko i zašto dobija crkveno ordenje. Kada je reč o Zorani Mihajlović, moje pitanje je koliko ona živi po kanonima Pravoslavne crkve i da li neko ko ne živi po tome može da dobije crkveni orden. Koliko znam, ovo sada njoj nije prvi brak, pitanje je da li je venčana u pravoslavnoj crkvi. Sada imamo da osoba koja živi u vanbračnoj zajednici dobija orden SPC, koja propagira brak, jer je sve izvan braka, po njenim kanonima, greh - objašnjava Đenović.

foto: Zorana Jevtić

Vladika šumadijski Jovan poznat je po tome što je, kako su mediji pisali, iskovao svoj lik na zlatniku, a samoljublje se nije tu završilo, pa je njegov lik i na kesi. Njegov lik se nalazi na naličju zlatnika, a manastir Studenica na poleđini. Iako se ova svetinja ne nalazi u Šumadijskoj eparhiji, kojom upravlja Jovan, završila je na zlatniku sa vladikom jer je on osamdesetih godina prošlog veka bio iguman studenički. Na kesi se nalazi samo episkop - iz profila, i njegov potpis.

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.