AMERIKANCI SU OVIM PITANJIMA PREZNOJILI VUČIĆA: Otkriveno, šta toliko žulja  predsednika Srbije! POGLEDAJTE DOKUMENT! (FOTO)
Foto: Foent

otkriveno!

AMERIKANCI SU OVIM PITANJIMA PREZNOJILI VUČIĆA: Otkriveno, šta toliko žulja predsednika Srbije! POGLEDAJTE DOKUMENT! (FOTO)

Predsedniku Srbije u Vašingtonu je priređen neprijatan sastanak s Majkom Pensom. Vučić je suočen s neispunjenim obećanjima, ali i upozoren na poteze Srbije koji zabrinjavaju SAD, saznaje Kurir iz američke administracije

Objavljeno:

Predsedniku Aleksandru Vučiću u Vašingtonu je priređen veoma neprijatan sastanak s potpredsednikom SAD Majkom Pensom, na kojem ga je domaćin suočio s neispunjenim obećanjima, ali i upozorio na poteze Srbije koji u najmanju ruku zabrinjavaju Stejt department, saznaje Kurir od izvora u američkoj administraciji.

Pojedini dokumenti koje je Kongres razmenio s Belom kućom, a u koje je naš list imao uvid, nedvosmisleno pokazuju da je Pens izručio Vučiću spisak tema koje, kako se formuliše u dopisu kongresmenke Edi Bernis Džonson, zabrinjavaju.

U šest tačaka se navodi koje su prepreke u unapređenju odnosa dve zemlje. Dopis kojim se članica Kongresa Džonson obratila potpredsedniku Pensu prenosimo integralno.

POTPREDSEDNIČE PENS, Pišem vam zabrinuta zbog predložene posete Aleksandra Vučića Vašingtonu 17. jula. Snažno podržavam evrointegracije Srbije i pozdravljam napore američkog ambasadora Kajla Skata u negovanju demokratskih institucija, poštovanju zakona i sprovođenju ekonomskih reformi. Saglasna sam da je prioritet pomoći Srbiji da postane regionalni ekonomski centar i pokretač regionalnog rasta u izuzetno važnom privatnom sektoru. Ostajem puna nade da možemo zajedno da radimo dok administracija nadgleda ruski i iranski uticaj na region.

PRVO, Srbija je učestvovala u zajedničkoj vojnoj vežbi s Rusijom i Belorusijom, pod nazivom „Slovensko bratstvo“, nedaleko od poljske granice, na dan kad je Crna Gora postala članica NATO. Te provocirajuće vežbe su zabrinjavajuće. U 2015. srpske snage su ušle u regiju Krasnodar, na granici s Krimom, koji je okupirala Rusija, a u novembru 2016, iste nedelje kad su američke snage sa NATO partnerom bile u Crnoj Gori, Srbija je održala sličnu vojnu vežbu s ruskim snagama. Ono što najviše zabrinjava jeste lična ponuda ruskog predsednika Vladimira Putina od prošlog marta da Srbiju snabde sa šest borbenih aviona „mig 29“, 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih vozila BRDM-2. Verujem da ovakvi potezi dodatno destabilizuju ionako osetljiv region. Nadam se da ćete obezbediti zalaganje predsednika Vučića nezavisno od toga da li prihvati ovu ponudu, i dobiti objašnjenje zašto je Srbiji potrebna ovako teška vojna oprema.

DRUGO, zabrinuta sam izveštajima da mala grupa, predvođena predsednikovim bratom Andrejom Vučićem i četvoricom njegovih bliskih prijatelja, Nikolom Petrovićem, Zvonkom Veselinovićem, Slavišom Kokezom i Nenadom Kovačem, nastavlja da rukovodi svim infrastrukturnim i javnim projektima. Njihova veza sa Aleksandrom Mihailovičem Babakovom, specijalnim izaslanikom ruskog predsednika Vladimira Putina, takođe treba da se ispita. Znajući vašu posvećenost slobodnom ekonomskom tržištu i negovanju potencijala američke industrije u zemlji i inostranstvu, nadam se da ćete od predsednika Vučića dobiti odgovor povodom aktivnosti pomenute grupe.

foto: KURIR
foto: KURIR

TREĆE, samo deset dana pre vašeg govora o Iranu, održanom u Vašingtonu 26. marta, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić dočekao je iransku delegaciju predvođenu ministrom spoljnih poslova Muhamedom Džavadom Zarifom. Srbija aktivno produbljuje diplomatske i ekonomske veze sa Iranom. Nakon bilateralne posete, Beograd postaje dom Iranskom biznis centru za Balkan, sa utvrđenim ciljem uspostavljanja više direktnih letova iz regiona ka Teheranu. Iran aktivno traži investicione prilike u okviru srpske privatizacije. Prošlog novembra predsednica Narodne skupštine Maja Gojković posetila je Teheran radi intenziviranja razgovora s ministrom privrede, rudarstva i trgovine Muhamedom Rezom Nemacadehom. Nadam se da ćete osigurati odgovor predsednika Vučića na pitanje da li njegova vlada namerava da dozvoli iranskim izvorima da investiraju u Srbiju i da uspostavi direktan let od Beograda ka Teheranu.

ČETVRTO, pre posete Beloj kući predsednik Vučić mora da razjasni buduće planove u vezi s Rusko-srpskim humanitarnim centrom u Nišu. Rusija je od Srbije tražila specijalno zaštićen diplomatski status ove ustanove i ruskih radnika u njoj. Ne verujem da je Rusija imala dobre namere postavljajući ovu ustanovu na manje od 240 kilometara od 600 američkih vojnika stacioniranih u kampu Bondstil. Nadam se da ćete osigurati da predsednik Vučić ne podari diplomatski imunitet ovoj instituciji, kao i da će zakazati vežbu civilne zaštite sa NATO pre kraja ove godine, kao što je obećao.

PETO, dok administracija predstavlja smele planove za izvoz američkog prirodnog gasa, duboko sam zabrinuta zbog srpskog zalaganja za Južni tok prošlog meseca. Nadam se da ćete obezbediti obećanje predsednika Vučića da će zabraniti oživljavanje Južnog toka i da će sa SAD i Evropom raditi na negovanju alternativnih izvora energije.

ŠESTO, sedam godina je bilo potrebno Srbiji da osudi devetoricu ljudi zbog paljenja američke ambasade u februaru 2008. Većina je prošla samo sa uslovnom kaznom, koja će biti izvršena ukoliko počine još neko krivično delo. Dalje, oni koji su ubili trojicu američkih državljana 1999. još su na slobodi. Nadam se da ćete pre sastanka s predsednikom Vučićem obezbediti njegovo obećanje da će razjasniti kazne za ove kriminalce i planove vlade u rešavanju slučaja braće Bitići.

foto: AP

Podsećaju na susret iz 2015.

DAVAO IMPRESIVNA OBEĆANJA BAJDENU

Predsednik Vučić je dao impresivna obećanja u junu i septembru 2015. godine, prilikom posete Vašingtonu. On je u to ponovo uverio potpredsednika Bajdena prilikom posete prošlog avgusta. Nažalost, nije bilo vidljivog napretka u vezi sa ovim pitanjima. Istini za volju, uz sve poštovanje, mora se istaći da demokratske vrednosti i evroatlantske integracije i dalje nazaduju.

Nadam se da će vaš sastanak s predsednikom Vučićem biti odložen dok ne dođe do opipljivog napretka i jasnih obećanja. Pozdravljam vašu planiranu posetu Podgorici sledećeg meseca radi sastanka sa zvaničnicima. Uverena sam da će vreme koje budete proveli na zapadnom Balkanu dalje osnažiti demokratske vrednosti i principe slobodnog tržišta. Pre nego što ovog meseca ugostite predsednika Vučića u Vašingtonu, nadam se da ćete ga podstaći u konstruktivnom radu u regionalnoj saradnji demokratskih saveznika. Ovo neće koristiti samo bilateralnim odnosima već i stabilnosti širom regiona.

NE ODUSTAJU Kongresmeni podsetili Vučića na Gurija

KO JE KRIV ZA UBISTVO BRAĆE BITIĆI?

Grupa kongresmena uputila je potpredsedniku Pensu pismo u kojem navode da je Vučić okrivio bivšeg komandanta Žandarmerije Gorana Radosavljevića Gurija za umešanost u ubistvo braće Bitići.

- Tokom svojih prethodnih poseta Beloj kući 2015. predsednik Vučić je obećao američkom narodu da će rešiti ovaj slučaj u najkraćem mogućem roku. Ta obećanja nisu ispunjena. Predsednik Vučić je nastavio da održava bliske odnose s glavnoosumnjičenim u ovom slučaju, Goranom Gurijem Radosavljevićem... Kad je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat ispitivao odnos Vučića i Radosavljevića, predsednik je rekao da bi „kritičari trebalo da se stide“ - navodi se u pismu.

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.