Ana Brnabić je pomalo u stilu Vučića: Đorđe Vukadinović o sastanku premijerke i radnika u Fijatu
Foto: Fonet, Zorana Jevtić

tako se to radi

Ana Brnabić je pomalo u stilu Vučića: Đorđe Vukadinović o sastanku premijerke i radnika u Fijatu

Beogradske izbore Vučić može da dobije samo ako opozicija bude nedorasla zadatku, kaže Đorđe Vukadinović

Objavljeno: 11:14h

Država se kasno uključila u rešavanje situacije u Fijatu, a onda kada se uključila, uradila je to na skandalozan način. Svi su delovali kao agenti stranog investitora, kao portparoli Fijata, a ne radnika, smatra narodni poslanik Đorđe Vukadinović.

Vukadinović navodi da situacija sa štrajkom u Fijatu ide ka smirenju i kaže da je sinoćni sastanak premijerke Ane Brnabić sa radnicima "bio pomalo u stilu Vučića".

foto: Fonet

- Bitno je da ima sporazuma, ali samo da ne bude drži vodu dok majstori odu. Trebalo je da govore u interesu države, a upozoravali su štrajkače, to su bile neozbiljne i nečovečne poruke koje su slate. Radnici nemaju mnogo šta da popuste, mislim da su saterani do ivice i da će država morati da im izađe u susret. Pogledajte plate za isti posao u Poljskoj, koliko radnici sa istim kvalifikacija dobijaju u zemljama EU. Jako je ružno što se na štrajkače pokušava prebaciti odgovornost za eventualni odlazak Fijata iz Srbije - kaže on.

Vukadinović smatra da se u posao sa Fijatom "ušlo grlom u jagode" i s politikantskim ciljem, jer je posao bio važno izborno obećanje.

- To sa Fijatom je od početka smrduckalo, misterija oko tajnosti ugovora je preterana, a nova vlada je to preuzela. Dato im je previše, malo su se razmazili. Zemlje u tranziciji se takmiče ko će dati bolje uslove, od početka meni ovo liči na mazohizam. Loše je ispregovarano, što pre da se potpiše kako bi Fijat došao pred izbore, a onda indolentnost nove vlasti.

Govoreći o sednici Skupštine Srbije na kojoj će biti reči o izboru novog zaštitnika građana, Vukadinović kaže da će bez dileme biti protiv izbora Zorana Pašalića i to ne zbog toga što ga je predložila vladajuća koalicija.

- Sekundarno je to što ga predložila vladajuća koalicija, meni je indikativno kada ulazi neki predlog u skupštinu, gde se kod kandidata ne navode godine studiranja i srednja ocena. Ne mora to da bude presudno, ali prosto navedite to. Problematično mi je to što je predsednica rekla da će biti više reči o prethodnom zaštitniku, pošto ne mogu da brane predloženog, hoće da prebace temu".

Opozicija je suviše indolentna, smatra Vukadinović i dodaje da se ne sme dozvoliti da se ponovi priča s predsedničkih ili parlamentarnih izbora. Kaže da razgovora mora biti jer su beogradski izbori, kako kaže, prvi izbori koje opozicija može da dobije.

- Da se vode ozbiljni razgovori, da se napravi istraživanje ko dobro stoji, ne moramo ličnosti, već profil kandidata, ako se dogovorimo ne moramo odmah u javnost, da vidimo ko će biti kandidat vlasti. Oni nemaju kandidata i hoće opet Vučića u prvi plan. Pitanje je da li će uz njih ići i parlamentarni izbori, o tome odlučuje Vučić.

foto: Nebojša Mandić

Opekli smo se na predsedničkim izborima, jer je svako hteo da se pokaže da je prvi u svom selu. Kad smo videli kako ta kampanja izgleda, trebalo je da se kandidati sastanu i odluče o bojkotu izbora. Beogradske izbore Vučić može da dobije samo ako opozicija bude nedorasla zadatku - zaključuje Vukadinović.

On kaže da je u kontaktu sa Vukom Jeremićem i da nema ništa protiv toga da napravi političku organizaciju, ali da sebe ne vidi u tome.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.