VUČIĆ PRED AMERIKANCIMA OPTUŽIO GURIJA ZA UBISTVO ALBANSKE BRAĆE: Pismo kongresmena Majku Pensu otkriva sve o slučaju Bitići
Foto: Espreso/Fonet/Beta/Kurir

Šta sve možeš kad si u vašingtonu

VUČIĆ PRED AMERIKANCIMA OPTUŽIO GURIJA ZA UBISTVO ALBANSKE BRAĆE: Pismo kongresmena Majku Pensu otkriva sve o slučaju Bitići

Grupa američkih kongresmena pisala je Pensu i u pismu otkrila da Vučić još uvek nije ispunio svoja obećanja

Objavljeno: 17:26h

U pismu grupe republikanskih kongresmena upućenom američkom potpredsedniku Majku Pensu između ostalog se navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić okrivio bivšeg komandanta Žandarmerije Gorana Radosavljevića Gurija za umešanost u ubistvo braće Bitići, piše Kurir.

Prenosimo tekst pisma:

"Dragi potpredsedniče Pens,

pišemo vam povodom sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i nerešenim slučajem ubistava Amerikanaca Iljira, Agrona i Mehmeta Bitićija koja su se dogodila u Srbiji 1999. godine.

Od 2014. godine predsednik Vučić nije pružio više od obećanja za rešavanje slučaja torture i ubistva trojice američkih državljana iz Njujorka.

Po završetku rata na Kosovu, iz samog vrha srpske vlasti naređena je egzekucija Illjira, Agrona i Mehmeta Bitićija, delom zbog toga što su državljani Amerike.

Tokom svojih prethodnih poseta Beloj kući 2015. godine predsednik Vučić je obećao američkom narodu kao i visokim funkcionerima SAD uključujući i tadašnjeg potpredsednika Džoa Bajdena, da će rešiti ovaj slučaj u najkraćem mogućem roku.

Ta obećanja nisu ispunjena. Predsednik Vučić je nastavio da održava bliske odnose sa glavnim osumnjičenim u ovom slučaju, Goranom Gurijem Radosavljevićem.

Kada je ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat, ispitivao odnos Vučića i Radosavljevića predsednik je rekao da bi "kritičari trebali da se stide".

Sve ovo se dogodilo uprkos uveravanjima predsednika Vučića da je Radosavljević odgovoran za navedene zločine.

Zaključak je da predsednik Vučić ne drži svoja obećanja i ne poštuje odlučnost američke vlade da traži pravdu u slučaju Bitići.

S poštovanjem zahtevamo da ovaj slučaj bude jedna od tema na predstojećem sastanku sa predsednikom Vučićem, i duboko cenimo svaku pomoć u rešavanju istog i potrazi za pravdom", stoji u pismu koje je uputila grupa kongresmena potpredsedniku SAD Majku Pensu.

foto: Printscreen / Kurir
foto: Printscreen / Kurir

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.