VUČIĆA ČEKA JOŠ JEDNA TEŠKA TEMA U VAŠINGTONU: Obećali ste da ćete rešiti slučaj ubistva braće Bitići, a ništa niste uradili!
Foto: Fonet

teške teme za belu kuću

VUČIĆA ČEKA JOŠ JEDNA TEŠKA TEMA U VAŠINGTONU: Obećali ste da ćete rešiti slučaj ubistva braće Bitići, a ništa niste uradili!

‚‚Zahtevam da ovaj slučaj bude jedna od tema na predstojećem sastanku sa predsednikom Vučićem, i duboko cenim svaku pomoć u rešavanju istog i potrazi za pravdom"

Objavljeno:

Grupa republikanskih kongresmena uputila je pismo američkom potpredsedniku Majku Pensu vezano za lažna obećanja u slučaju braće Bitići. Predsednika Aleksandra Vučića očekuje razgovor sa potpredsednikom Majkom Pensom.

ZORAN ČIČAK: Vučiću više ne verujemo ni kad priča istinu! Da kaže da je leto, mislićemo da je zima! (VIDEO)

Tekst pisma vam prenosimo u celosti.

"Dragi potpredsedniče Pens,

pišem vam povodom sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i nerešenim slučajem ubistava Amerikanaca Ilije, Agrona i Mehmeta Bitićija koja su se dogodila u Srbiji 1999. godine.

Od 2014. godine predsednik Vučić nije pružio više od obećanja za rešavanje slučaja torture i ubistva trojice američkih državljana iz Njujorka. Po završetku rata na Kosovu, iz samog vrha srpske vlasti naređena je egzekucija Ilije, Agrona i Mehmeta Bitićija, delom zbog toga što su državljani Amerike.

foto: Nebojša Mandić

Tokom svojih prethodnih poseta Beloj kući 2015. godine predsednik Vučić je obećao američkom narodu kao i visokim funkcionerima SAD uključujući i tadašnjeg potpredsednika Džoa Bajdena, da će rešiti ovaj slučaj u najkraćem mogućem roku.

Ta obećanja nisu ispunjena. Predsednik Vučić je nastavio da održava bliske odnose sa glavnim osumnjičenim u ovom slučaju, Goranom Gurijem Radosavljevićem.

Kada je ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat, ispitivao odnos Vučića i Radosavljevića predsednik je rekao da bi "kritičari trebali da se stide". Sve ovo se dogodilo uprkos uveravanjima predsednika Vučića da je Radosavljević odgovoran za navedene zločine.

foto: EPA/Nikos Arvanitidis

Zaključak je da predsednik Vučić ne drži svoja obećanja i ne poštuje odlučnost američke vlade da traži pravdu u slučaju Bitići.

S poštovanjem zahtevam da ovaj slučaj bude jedna od tema na predstojećem sastanku sa predsednikom Vučićem, i duboko cenim svaku pomoć u rešavanju istog i potrazi za pravdom", stoji u pismu koje je uputila grupa kongresmena potpredsedniku SAD Majku Pensu.

foto: Filip Plavčić

(Espreso.co.rs / Izvor: kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.