Sećate se inspektora koji je uhapšen ispred kuće ministra Stefanovića? Policija je navodno "samo radila svoj posao"
Foto: Zorana Jevtić/Google Street View

Slučaj "Inspektor"

Sećate se inspektora koji je uhapšen ispred kuće ministra Stefanovića? Policija je navodno "samo radila svoj posao"

Saopšteno je i da je policija o postupanju dostavila izveštaj s prilozima, i da na osnovu svega, nema osnova za preduzimanje bilo kakve radnje kad je u pitanju postupanje policajaca

Objavljeno:

Treće osnovno javno tužilaštvo navodi da je u slučaju legitimisanja građevinskog inspektora ispred kuće ministra Nebojše Stefanovića policija postupala u skladu s njihovim nalogom. Ipak, kako kažu, Tužilaštvo nije dalo nalog da se bilo šta briše sa fotoaparata inspektora koji je radio svoj posao i dodaje da takav događaj niko nije prijavio.

ŠTA TO KRIJE DR NEBOJŠA STEFANOVIĆ? Uhapšenom inspektoru ispred kuće ministra obrisali sve fotke iz foto-aparata!

U detaljnom odgovoru na pitanja N1, iz Trećeg osnovnog javnog tužilaštva tvrde da su i policija i tužilaštvo postupali u skladu sa zakonom, kao i da to nisu doveli u sumnju ni sami učesnici događaja koji se desio prošlog avgusta.

Saopšteno je i da je policija o postupanju dostavila izveštaj s prilozima, i da na osnovu svega, nema osnova za preduzimanje bilo kakve radnje kad je u pitanju postupanje policajaca.

Podsetimo, po anonimnoj prijavi 26. avgusta prošle godine građevinski inspektor opštine Novi Beograd Dragomir Jovanović krenuo je u proveru navoda o neprijavljenim radovima u jednoj ulici na Bežanijskoj kosi, u blizini, kako se kasnije ispostavilo, kuće ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Završio je u policijskoj stanici Novi Beograd, a dokaza o radovima koje je snimio više nema.

foto: Dragana Udovičić

Jovanovića je, naime, ispred kuće legitimisao policajac (službenik Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, odeljenje za obezbeđenje ministara i direktora policije), nakon čega je i priveden u policijsku stanicu, gde mu je oduzet službeni fotoaparat, a fotografije s lica mesta obrisane.

Tužilaštvo je saopštilo da se prilikom pokušaja legitimisanja "lice predstavilo kao građevinski inspektor, izvadilo legitimaciju koju nije dalo na uvid, već je odmah vratilo u džep". Dalje navode da je inspektor odbio da da ličnu kartu na uvid, kada mu je zatim zatražena. Zbog takvog ponašanja i sumnje u identitet i postupanje osobe, Tužilaštvo je naložilo da se proveri identitet, utvrdi da li se radi o službenom licu i privremeno oduzme fotoaparat, kao predmet koji može da posluži kao dokaz, navedeno je u odgovoru našoj televiziji.

Nakon što je utvrđeno da se zaista radi o građevinskom inspektoru, po nalogu Tužilaštva izvršene su provere da li je on preduzimao radnje u skladu sa svojim ovlašćenjima i utvrđivanje procedure u postupanju, dodaje se.

Postupak izgledao "neuobičajeno"?

U policiju je dovedena i njegova šefica Tatjana Đukić, kojoj su postavljena još neka pitanja.

"Zanimalo ih je ko je prijavio nelegalnu gradnju, pretpostavljam iz razloga bezbednosti, ali po zakonu pristupamo isto bez obzira da li je lice reklo kako se zove ili je anonimno. Nemaju obavezu uopšte da se identifikuju prilikom prijavljivanja nelegalne gradnje", rekla je ranije za N1 šefica odseka za inspekcijske poslove Novi Beograd Tatjana Đukić.

Treće javno tužilaštvo je u odgovoru N1 navelo da su utvrdili da je inspektor postupao po nalogu svog pretpostavljenog a na osnovu anonimne prijave, i da su izdali nalog da se ispita kako se podnosi i zavodi anonimna prijava, jer im je, kako navode, taj postupak izgledao "neuobičajeno".

I to zato jer, kako su naveli, iz dosadašnjeg iskustva "inspekcija retko kad preduzima radnju u roku od jednog dana, a naročito po anonimnim prijavama, te kada je u pitanju postupanje Građevinske inspekcije opštine Novi Beograd, poznat je slučaj u kome po pismenoj prijavi koju je podnela javna ustanova niko nije izašao na lice mesta da proveri navode prijave".

Iz navoda šefa Odseka građevinske inspekcije Novi Beograd utvrđeno je da se prijave koje podnose NN lica uopšte ne zavode, odnnosno da se zavode tek nakon izlaska na teren, ukoliko se utvrdi da je prijava tačna, saopštilo je Tužilaštvo.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, komentarišući ovaj slučaj, ranije je rekao da je policija reagovala kako bi zaštitila bezbednost njegove porodice i da je postupano po nalozima tužioca. Stefanović nije mogao da odgovori zašto je policija iz službenog fotoaparata izbrisala snimke (tadašnjih) radova ispred kuće u njegovom komšiluku, rekavši da "ne zna".

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.