Ovako "Špigl" analiza Zapadni Balkan: "Pastorčad kontinenta"
Foto: Thinkstock

balkanu preti bezbednosni rizik

Ovako "Špigl" analiza Zapadni Balkan: "Pastorčad kontinenta"

"Kada bi postojala zajednička evropska spoljna i odbrambena politika, njen najveći test bi bio trajno smirivanje Zapadnog Balkana"

Objavljeno: 15:05h

Nemački nedeljnik "Špigl" objavio je opširan panoramski prikaz situacije na Zapadnom Balkanu u kojem se ističe zločinačka prošlost "čoveka koji hoće da postane šef kosovske vlade" Ramuša Haradinaja i kosovskog predsednika Hašima Tačija, a fokusu članka je, pored Kosova i Metohije, i Makedonije i Bosna i Hercegovina.

OPASNO UPOZORENJE HOJT JIA: Ne preporučujemo Zapadni Balkan američkim kompanijama zbog loših uslova

"Dojče vele"(DW) prenosi da je u "Špiglovom" tekstu pod nazivom "Pastorčad kontinenta", objavljenom u najnovijem broju tog magazina, autori primećuju da Evropska unija gubi uticaj na tom području, odnosno da EU gubi privlačnost za stanovnike "prostora između Bosne i Makedonije".

- Na Balkanu, u evropskom istorijskom kriznom regionu, kontinentu preti bezbednosni rizik. Privlačna snaga EU opada, nekadašnja nacionalistička retorika se vraća. Kada bi postojala zajednička evropska spoljna i odbrambena politika, njen najveći test bi bio trajno smirivanje Zapadnog Balkana - piše u članku.

Članak počinje pričom o "čoveku koji hoće da postane šef kosovske vlade" - Ramušu Haradinaju koji je bio "optužen za zločine protiv čovečnosti u 37 slučajeva, izmedju ostalog, i za ubistva i mučenja".

- Optužbe potiču iz 90-ih godina, kada je on bio komandant UCCK. Pred sudom je oslobođen optužbi, jer su svedoci u poslednjem trenutku odustajali od svedočenja ili iznenadno umirali. U jednom izveštaju policije UN veteran UCCK je optužen i za trgovinu kokainom", piše u "Špiglovom" članku.

Podseća se da je Haradinaja nemačka obaveštajna služba 2005. u jednoj analizi čak opisala kao šefa grupe koja se bavi kompletnim spektrom kriminalnih aktivnosti.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.