Ana Brnabić PREMIJERKA glatko, ima podršku 156 poslanika?!
Foto: Zorana Jevtić

nije neizvesno?!

Ana Brnabić PREMIJERKA glatko, ima podršku 156 poslanika?!

Neki poslanici SNS svoje nezadovoljstvo izrazili su rečima da će glasati za Anu Brnabić samo zato što ju je Vučić predložio, piše "Politika"

Objavljeno:

- Na taj način podržavaju njega, iako nisu oduševljeni - dodaje beogradski list u današnjem izdanju.

Kako navode, naprednjaci bez obzira na dramatične izjave i dovođenje u pitanje postojanja većina za izbor Brnabićeve, nemaju razloga za brigu.

- Ana Brnabić će biti glatko izabrana glasovima 129 poslanika izabranih sa liste SNS, 22 SPS-a i pet iz poslaničkog kluba SVM-PDD. Dakle, imaće podršku 156 poslanika - piše "Politika". U sedištu Srpske napredne stranke u ponedeljak održan je sastanak predsednika Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića sa poslanicima naprednjaka, a tema je bila podrška Ani Brnabić.

foto: Reuters/Marko Đurica

Vučić je kratko odgovarao na pitanja novinara posle sastanka, a na dva konkretna pitanja o zahtevima SPS i pozicijama unutar SNS oko Ane Brnabić je rekao "sve će biti u redu". Lider SNS je upitan šta misli o zahtevu "četiri plus jedan" koji su izneli socijalisti, a zatim je isti odgovor ponovio kada je upitan kako je "sve u redu", ako je sastanak sa naprednjacima trajao nepuna dva sata. - Nije bilo lako, ali sve će biti u redu - rekao je Vučić. Potom je pred javnost izašla potpredsednica SNS Marija Obradović koja je navela da naprednjaci jedinstveno podržavaju predlog Vučića, ali da je i dalje neizvesno hoće li biti većine za izbor Ane Brnabić za premijera. Kako je rekla Marija Obradović, ona očekuje da predlog predsednika Srbije i lidera SNS u skupštini podrži mnogo više od neophodnih 126 poslanika, ali da ostaje da se vidi da li će vladajuća koalicija imati 128 poslanika koji će u parlamentu glasati "za" i to će biti poznato do četvrtka. Iako je za većinu potrebno 126 poslanika, Marija Obradović kaže da, ako ne budu imali 128 glasova "za", ići će se na nove izbore.

foto: Fonet Aleksandar L

Predsednik Aleksandar Vučić za mandatarku za sastav nove Vlade Srbije izabrao je dosadašnju ministarku državne uprave i lokalne samouprave Anu Brnabić, navodeći da će ona voditi ekonomski, lider SPS Ivica Dačić politički deo. Svetski mediji, kao i mediji u regionu odmah su preneli tu vest navodeći da će Ana Brnabić postati prva gej premijerka na Balkanu. Odmah potom oglasio se lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma navodeći da "Ana Brnabić nije njegov premijer", a mediji su nekoliko dana kasnije preneli i da za izbor Ane Brnabić pored poslanika JS neće glasati ni Moamer Zukorlić, kao i da u samoj SNS ima onih koji nisu saglasni s tim. Drugi koalicioni partneri naprednjaka - Socijalistička patija Srbije Ivice Dačića, Socijaldemokratska stranka Srbije Rasima Ljajića i Pokret socijalista Aleksandra Vulina, najavili su podršku Ani Brnabić.

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.