Ako bude premijer, gubi resor: Dačić neće moći da ima dve funkcije!
Foto: Fonet

on je jedan od favorita

Ako bude premijer, gubi resor: Dačić neće moći da ima dve funkcije!

Čelnici SNS predočili socijalistima da ne gaje velike ambicije. SPS bi mogao da ostane na istom broju portfelja

Objavljeno:

Ukoliko lider socijalista Ivica Dačić bude izabran za premijera, velika je verovatnoća da neće zadržati i resor spoljnih poslova, kako saznaju "Novosti".

HOĆETE LI DA SE KLADIMO? Nasilnike koji su tukli ljude na Vučićevoj inauguraciji NIKADA NEĆE PRONAĆI I KAZNITI!

Prema izvorima lista "Novosti", na poslednjem sastanku čelnika SNS i SPS pokrenuta je i ta tema, a Dačiću je otvoreno predočeno da ako se vrati u fotelju predsednika Vlade, socijalisti ne treba da se nadaju većem delu kolača u izvršnoj vlasti nego što ga trenutno imaju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u ponedeljak da će mandatar za sastav nove vlade biće predložen tokom ove nedelje, odnosno da će ceo posao biti završen u ustavnim rokovima:

- Biće dobar premijer ili premijerka, siguran sam, a i ministri će biti dobri. Moje je da obavim taj posao, a velika je prilika da se izabere vlada koja će nastaviti s reformama, mada se u tu priču ubacuju tajkuni i političari koji su opljačkali i zadužili zemlju.

U foto-finišu premijerske trke i dalje je "u igri" nekoliko opcija, i za članove vlade i za njenog šefa. Osim Dačića, kao kandidati visoko se kotiraju i ministarka državne uprave Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS Miloš Vučević.

U slučaju da izbor padne na Brnabićevu, aktuelni v. d. premijera Dačić bi ostao na mestu ministra spoljnih poslova. Ukoliko mu izmakne premijerska fotelja, nije isključeno ni da Vučević ipak bude novo lice u Nemanjinoj 11, i to na mestu ministra pravde.

Prema ovakvoj raspodeli kadrovskih karata, socijalistima bi verovatno pripao još neki resor, a među potencijalnim novim ministrima iz redova SPS pominju se Branko Ružić, koji bi mogao da dobije resor ekologije, i Predrag Marković.

Funkcionerka SNS Zorana Mihajlović kaže da se ne sme menjati kurs nove vlade i da će se do inauguracije predsednika, 23. juna, znati ko će biti novi premijer. Ona je, komentarišući izjavu Ružića da će u budućoj vladi biti više kadrova SPS, rekla da Srbija prvo treba da dobije mandatara pa da se razgovara o njenom sastavu.

Aleksandar Vučić je izjavio da sve koji ga napadaju po medijima veže zajednički ineres, da razni tajkuni žele da mu "slome kičmu", ali i da je uveren da građani umeju dobro da procene ko i na kakav način radi. Na pitanja o kampanji "Kurira" protiv njega i učestalom pojavljivanju u tim novinama bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa, Vučić je rekao da svi rade svoj posao, po svojoj savesti, ali da on, za razliku od drugih, i kad je gubio na izborima, krivca nije tražio u medijima i drugim stvarima:

- Razumem ja i Đilasa i tajkune. Šta biste vi radili da izgubite izbore sa 48 prema šest procenata, ili sa 46 prema 10 odsto u gradu?

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.