DAČIĆ: Sačuvajte Evropsku uniju dok mi ne uđemo!
Foto: Zorana Jevtić

forum u austriji

DAČIĆ: Sačuvajte Evropsku uniju dok mi ne uđemo!

Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, je na forumu "Evropa – bliže svojim građanima" ukazao da je politika koju Srbija vodi, politika regionalnog mira i stabilnosti

Objavljeno: 16:52h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na Evropskom forumu u Vahauu, u Austriji, da Srbija nezaustavljivo ide ka Evropskoj uniji.

- Mislim da je najvažnija stvar da se vi izborite da sačuvate EU dok mi ne uđemo - naveo je Dačić.

Osim toga, Dačić je naveo da će Srbija to raditi i ubuduće bez obzira na to što je ceo proces iz ugla Beograda neopravdano usporen.

- Ulazak Srbije u Evropsku uniju vrhunski je prioritet moje zemlje. Otvorili smo jedan broj pregovaračkih poglavlja, a veliki broj novih poglavlja su spremna za otpočinjanje pregovora. Srbija nezaustavno ide ka ulasku u EU.

foto: Fonet / Nenad Orević

- To će činiti i ubuduće, bez obzira na naš stav da je čitav proces neopravdano usporen i da se, takođe, neopravdano povremeno povezuje s nekim regionalnim pitanjima - rekao je Dačić, koji je govorio o evrointegracijama Srbije i reformama koje treba da dovedu da Srbija što pre postane članica EU. Šef srpske diplomatije je na forumu "Evropa – bliže svojim građanima" ukazao je da je politika koju Srbija vodi, politika regionalnog mira i stabilnosti. - Svesni smo svih problema koje evropska ideja i EU danas imaju. Svesni smo i migracione krize, Srbija je tu odradila svoje deo posla. Preko Srbije je prešlo 1.400.000 ljudi. Danas je u Srbiji 8.000 migranata. Insistirali smo na tome da EU pronađe neki zajednički prilaz toj migracionoj politici azila. Bila je teška situacija iz dva dela EU – sa jedne strane Grčka i Bugarska, sa druge Mađarska, Austrija i Hrvatska. Dolaze iz EU i žele da idu dalje u EU, ali onda jedan deo tu onda udara ograde i oni ostaju između - kaže Dačić. On je ocenio da se Evropa danas suočava s brojnim izazovima, i dodao da je terorizam trenutno najveća pretnja koja nastoji ne samo da uništi postojeće evropske civilizacijske vrednosti već i da direktno ugrozi mir, stabilnost i živote Evropljana.

foto: Beta / Marko Rupena

- Srbija tu ne može mnogo da pomogne. Mogu samo da kažem da je teritorija Zapadnog Balkana često regrutni centar. Šest godina sam bio ministar unutrašnjih poslova i dosta smo se često ovde sretali i upozoravali na taj slučaj radikalnog islama, odnosno vehabizma i ulogu pojedinih krugova ovde u Austriji koji su vezani za Balkan - naveo je Dačić. Prema njegovim rečima, značajan broj boraca u Islamskoj državi je sa Balkana. - Nekada smo ih zvali 'Bela Al Kaida', to su borci koji ne liče na arapski svet. Oni su Evropljani, rođeni su ovde, pa imaju više mogućnosti da ostvare svoje namere nego drugi, da prevaziđu kontrole koje imate kada imate putnika sa arapskim imenom i prezimenom - istakao je Dačić. Dačić je takođe ocenio da je skup u Vahauu dobra prilika za razmenu mišljenja o najvažnijim pitanjima s kojima se suočava evropski kontinent kao celina.

Evropa je, kako je dodao, izložena i migrantskom prilivu i potreban je koordinisan nastup svih evropskih zemalja u rešavanju tog komplikovanog problema.

foto: Fonet/Fonetepa

Na Evropskom forumu su pored ministra Dačića učestvovali brojni gosti iz sveta politike, kao i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.