ŽIKA GOJKOVIĆ: RASKOL U SPO je posledica dugogodišnjeg nerada i DRAŠKOVIĆEVOG AUTIZMA!
Foto: Espreso

espreso intervju

ŽIKA GOJKOVIĆ: RASKOL U SPO je posledica dugogodišnjeg nerada i DRAŠKOVIĆEVOG AUTIZMA!

Gojković je u intervjuu pričao zašto je vreme da Vuk Drašković ode sa mesta predsednika SPO

Objavljeno:

Bivši član Srpskog pokreta obnove Žika Gojković u intervjuu za "Espreso" pričao je kako je došlo do raskola u SPO, zašto je vreme da Vuk Drašković ode sa mesta predsednika SPO, šta mu konkretno zamera, kako gleda na podršku koju je ova stranka dala SNS...

Gojković je komentarisao da li je normalno da supruga Vuka Draškovića Danica prima ogromnu platu u NIS-u zahvaljujući Vukovoj podršci Vučiću, šta posle svega misli o Draškovićima, komentarisao je navode medija da se starleta Slobodanka Boba Tošić, osuđena zbog pomaganja u ubistvu krije kod njega u Beogradu, komentarisao političku situaciju u Srbiji, ali i otkrio svoje buduće planove...

Pogledajte ceo video intervju sa Žikom Gojkovićem:

Napustili ste SPO sa grupom funkcionera i pristupili Pokretu obnove Kraljevine Srbije. Kako je došlo do raskola u SPO?

- Ne bih ja to baš nazvao raskolom, već stihijom koja se kuvala već godinama, pogotovo među članstvom, i to onim boljim delom članstva, koji su mimo svih problema koje je stranka imala donosili sjajne rezultate SPO. Ti rezultati su misaona imenica za one rezultate koje je SPO mogao da beleži na Republičkom nivou ili koje su nam istraživanja davala. Posledica jednog dugogodišnjeg nerada, autizma predsednika stranke prema stranci i prema tim ljudima, i jedna dugogodišnja autodestrukcija kada su u pitanju reforme u stranci. Sve to je kulminiralo ovim što se danas dešava, i nažalost epilog je takav kakav jeste.

foto: Espreso

Rekli ste da u stranci postoji konstantna destrukcija kad god se pomenu reforme i da ona dolazi od najvećih neradnika u stranci koji su na najvišim pozicijama. Na koga ste konkretno mislili?

- To je jedna neformalna grupa ljudi koja ima uticaj na našeg predsednika, veći nego bilo koje telo u stranci. Naravno, tu uvek postoji još par poltrona koji su uvek tu kad treba obaviti neki prljav posao, ali da su tu energiju koristili kada je u pitanju rad, oporavak gradskog odbora Beograd, i povratak onoga što smo nekad bili u Beogradu, mi bismo danas mnogo bolje stajali. Ne bih govorio o imenima, jer sam dugi niz godina bio u tom SPO, čak i pored toga što sam razočaran u neke od tih ljudi, ne bih ih karakterisao na neki loš način, bez obzira šta su oni uradili meni i ljudima koji su krenuli zajedno sa mnom.

Zašto je vreme da Drašković ode iz stranke? Šta mu konkretno zamerate?

- Ima jako puno stvari. Mi smo stranka koja je najdoslednija ovom političkom životu. Kad pogledate šta je sve SPO govorio od 2000. pa i ranije, ali i kasnije, o potrebi da budemo vezani za EU, o evropskim vrednostima, promeni sistema, videćete da to danas rade gotovo sve one levičarske stranke..Tu našu ideju su, taj temelj danas zastupaju svi. I onda dođete u situaciju da je SPO odjednom nedosledna stranka. Sa jedne strane mnogo toga se dešavalo i dešava se, a sa druge strane ostala je ta neka etiketa nedoslednosti. To nije naravno slučajno, jer gde god smo bili i sa kim god smo sarađivali, mi nikada nismo hteli da preuzmemo deo odgovornosti za ono što morate da preuzmete kada ste u koaliciji, pa makar to bile stvari koje se vama ne sviđaju, i sa kojima se ne slažete. Kad kažem mi, mislim na našeg predsednika, koji je uvek samostalno iskakao ne želeći da sasluša ničije savete, pa čak ni od onih najbližih. Uvek je samostalno iskakao u svojim izjavama, nikada nas nije ni za šta pitao. Mnogo nas je zabolelo ono što je ključ i temelj našeg programa, to je potpuno distanciranje od monarhije kao temelja našeg programa na kojem je nastao naš pokret, kao i sve oštrija retorika prema SPC.

foto: Filip Plavčić

Kako je došlo do promene politike?

- Jako je teško ući nekome u glavu, pogotovo čoveku sa kojim ste 25 godina delili dobro i zlo. On je čovek koji nikada nije želeo da prihvati sugestije, čak i kada bi video da će one uroditi plodom. Čak i kada smo tražili da se izjasni da li smo vlast ili opozicija, to jednostavno nema veze sa SNS, to je oduvek bilo tako, sa kim god da smo bili u koaliciji. Sedenje na dve stolice je dovelo do toga da je SPO u javnosti ispao kao neprincipijelan koalicioni partner, iako to na terenu uopšte nije tako.

(Milka Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.