NE RUŠE TOMINE VIKENDICE, LAZA RISTOVSKI DOBIO 40 MILKI, NAVIJAČIMA 4 MILIONA EVRA OD EPS-A, ZASTRAŠUJU NOVINARE: Tek je 10 dana Vučićevog mandata, a AFERA AFERU STIŽE!
Foto: Dragan Kadić, Dado Đilas, Zorana Jevtić

ŠTA REĆI, A NE ZAPLAKATI

NE RUŠE TOMINE VIKENDICE, LAZA RISTOVSKI DOBIO 40 MILKI, NAVIJAČIMA 4 MILIONA EVRA OD EPS-A, ZASTRAŠUJU NOVINARE: Tek je 10 dana Vučićevog mandata, a AFERA AFERU STIŽE!

Skandalima na inauguraciji počeo je predsednički mandat, a nastavilo se u sličnom tonu i narednih dana

Objavljeno:

Sve je počelo 31. maja, kada je Aleksandar Vučić položio zakletvu u Skupštini Srbije, čime je počeo njegov petogodišnji mandat na funkciji predsednika Srbije.

Skandalom na inauguraciji koji su izazvali batinaši Srpske napredne stranke, do malverzacija i poslova firme "Ultra kop", preko "donacije" od 40 miliona dinara koje je glumac Lazar Ristovski dobio od Upravnog odbora Filmskog centra Srbije za svoj film, do rušenja nelegalnih objekata na Savkom nasipu, i to samo odabranih, počeli su prvi dani juna pod palicom novog predsednika Aleksandra Vučića.

ZA 9 MESECI DOBIO SKORO 4 MILIONA EVRA! Ovo su SVI tenderi koje je dobila firma vođe navijača Zvezde od EPS! (FOTO)

Podržiš javno Vučića - DOBIJEŠ 40 MILIONA ZA FILM!

ŠTA SMO MOGLI DA DOBIJEMO UMESTO FONTANE KOJA SVIRA? Da li je 18 zdravih mališana malo ili da NASTAVIMO DALJE?

Nego, da idemo redom. Dan polaganje zakletve novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, trebalo bi, kako je i on rekao da bude svečan i važan.

Međutim, izgleda da pojam važnosti, a ponajmanje svečanosti ovog dana nikako nisu razumeli oni iz prvih redova Srpske napredne stranke, koji su baš tokom inauguracije pretili, pa i fizički nasrtali na, koga drugo do novinare "nepodobnih medija". Među njima se našla i naša novinarka, slično su prošli i novinari Danasa, Insajdera, Radio Beograda i Vajsa.

foto: Espreso.co.rs

I, da stvar bude gora, dok je Vučić pokušao da se izvini zbog napada, pojam svečanosti ovog važnog dana za svog gospodara izgleda nisu razumeli ni poslanici vladajuće partije, pa su se tako Vladimir Đukanović i Marijan Rističević dok su boravili u skupštinskoj sali "naslađivali" zbog napada na novinare ispred Skupštine Srbije od strane ćelavih i istetoviranih batinaša SNS-a, i sve to su podelili preko svojih Tviter naloga.

foto: Fonet

A onda je došla na red muzička fontana, projekat najavljivan godinu dana, koji je koštao samo 1.800.000 dinara. Beograd je za ovaj novac dobio dosad najveću fontanu prečnika 32 metra sa vodoskocima i do 16 metara. Muzička fontana je već prvih dana svog postojanja izazvala brojne kontroverze, a kako i neće kad u Srbiji ima toliko gladnih, nezaposlenih, bolesnih...

Stefanoviću, kome da se novinar žali kad ga vaši batinaši maltretiraju? Istim onim koji će mu sutra zakucati u pola noći na vrata?

HOĆEŠ DA TI LUPIM ŠAMAR? Simpatizeri SNS brutalno napali novinarku Espresa! (VIDEO)

OPOZICIJA USTALA U ODBRANU NOVINARA: Srbija pod Vučićem ulazi u diktaturu, u kojoj se vlada batinama i strahom!

Osporavanja poput estetskih razloga nisu realna, i dok jedni smatraju i navode kao glavni problem pevajuće fontane njen kičasti izgled, najveći problem je ipak uzaludno potrošeni novac, koji je mogao da se pametnije upotrebi. Od njega je moglo skoro 20 bolesnih mališana da ode na operaciju, svakog dana tokom cele godine više od 3.500 gladnih ljudi moglo je da dobije obrok, moglo je da se pomogne socijalno ugroženima, da se uloži u zdravstvo ili obrazovanje...

Ali, ne, bitno je da je Srpska napredna stranka odlučila da "atraktivnom" i jedinstvenom fontanom kakva ne postoji u Evropi "privuče" turiste, jer će oni sigurno u Beograd doći baš zbog fontane, kojoj ne mogu ni da priđu, s obzirom da je na najprometnijem mestu u prestonici. A, realno, zapitajte se da li ste ikada negde otputovali da biste videli pevjuću fontanu, ili je to bilo da biste osetili duh grada, posetili značajne kulturne spomenike, muzeje?!

foto: Dado Đilas

E, a onda su poslednjih dana isplivale malverzacije i poslovi firme "Ultra kop", iza koje stoji vođa navijača Crvene zvezde Marko Vučković, tačnije unosni tenderi koje ova firma dobija od EPS-a, i sve zbog prijateljstva sa predsednikom Vučićem. I, to prijateljstvo izgleda je veoma čvrsto, jer je za 9 meseci ova firma dobila skoro 4 miliona evra.

Samo tokom prvog dela 2017. godine, sudeći prema podacima sa sajta ekapija, koji objavljuje podatke o dobijenim tenderima, vidi se da je ova firma dobila 4 tendera od EPS.

EPS je naručilac svih tendera, a odnose se na radove na ograncima u Pančevu, Zrenjaninu, Požegi...

Samo u ovoj godini dobili su poslove vredne preko 174 miliona dinara.

Tokom prošle godine, prema podacima sa ovog sajta, od EPS su dobili poslove vredne skoro 300 miliona dinara, tačnije 290.098.200. Dakle, od septembra do danas je, preko zaključenih tendera od Elektroprivrede Srbije Ultrakop dobila 3,7 miliona evra. Šta reći osim svaka čast! Izgleda da je u pitanju pravo prijateljstvo!

foto: fonet

Onda je glumac Lazar Ristovski, koji je javno podržao Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, dobio 40 miliona od Upravnog odbora Filmskog centra Srbije za svoj film. Skroz je u redu da država pomaže projekte od nacionalnog značaja, ali, veoma je sporan način i put tih sredstava, pa je ovaj potez izazvao veliku buru u medijima.

Jer, isto tako je Ristovski svojevremeno podržavao javno Labusa, Dinkića, Tadića, i isto je iz fondova dobijao novac za svoje fondove. I Srpska napredna stranka morala je da mu se oduži, pa ga je nagradila novcem za sledeće filmsko ostvarenje. Široko, nema šta!

foto: Dado Đilas

A onda je počelo obećano rušenje nelegalnih vikendica na Savskom keju, koje su u ovom "divljem raju" počele da se grade još 2003. godine. Među vlasnicima ovakvih bespravnih objekata su i vile Tomislava Nikolića, Milana Bačevića, Čumetovog brata, ali njihove vikendice su pod "političkim imunitetom", razume se Srpske napredne stranke. Dok je za sada od planiranih 20 srušeno sedam, i čeka se rušenje još 13 objekata za koje vlasnici nisu podneli zahtev za legalizaciju, ostale koje su pod procesom legazilacije neće se dirati.

To što je ovo zemljište specifično, i nikako ne može da se legalizuje ne zanima nikoga osim one koji ruše, jer ne smeju da krše zakon. A pošto za ovo rušenje, za koje je odgovorna opština Novi Beograd treba puno para, a oni raspolažu samo sa pet miliona, kada taj novac nestane i oni će prestati. Tražili su od Grada Beograda dodatnih 20 miliona kako bi nastavili sa poslom, međutim, za sada ta sredstva nisu dobili. A, Sekretarijat za legalizaciju se ne oglašava po pitanju legalizacije ovih bespravnih objekata, pa će se verovatno ova farsa završiti sa rušenjem udžerica, dok će vile krasiti i dalje Savski kej.

Šta reći, osim žalosno je kako stvari u Srbiji funkcionišu, i koliko se više vladajuća stranka čak i ne trudi da sakrije pogrešne poteze koje vuče!

(M.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.