Stefanoviću, kome da se novinar žali kad ga vaši batinaši maltretiraju? Istim onim koji će mu sutra zakucati u pola noći na vrata?
Foto: Damir Dervišagić

država samo za pojedine

Stefanoviću, kome da se novinar žali kad ga vaši batinaši maltretiraju? Istim onim koji će mu sutra zakucati u pola noći na vrata?

Juče je na meti bila novinarka Espresa zajedno s još nekoliko kolega, sutra ko zna ko... Svima će biti zajednički imenitelj samo jedno: usudili su se da pitaju nešto što narušava idilu vladavine jednog čoveka

Objavljeno: 16:19h
Saša M. Stajić

Tog 29. jula 2008. u večernjim satima Aleksandar Vučić i Đuka Moler bili su na ulici. Bio je topao, sparan dan koga su dodatno podgrejale radikalske ekipe koje su se izlile na beogradske ulice. Povod: hapšenje Radovana Karadžića.

HOĆEŠ DA TI LUPIM ŠAMAR? Simpatizeri SNS brutalno napali novinarku Espresa! (VIDEO)

foto: Reuters

Tih su vam dana, ako se ne sećate, Vučić i njemu nadređeni Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić, kao i svi oni podređeni vodećoj radikalskoj trojci, bili protiv hapšenja i u Hag slanja jednog od vođa bosanskih Srba.

I ŠEŠELJ OSUĐUJE NAPAD NA NOVINARKU ESPRESA: Policija je morala da reaguje, tu su da štite žene, decu i novinare!

Kako danas gledaju na taj čin, nije poznato, bar u slučaju novog i dojučerašnjeg predsednika Srbije. Šešelj je ostao tvrdo desno, ova dvojica, a za njima i svi ostali, danas se kliču kao naprednjaci, moraju da drže jezik za zubima kad ih neko podseti na patriotski čin pobune do koga im je toliko bilo stalo da je Beograd tog jula pre 9 godina goreo. Toliko da je život izgubio i jedan od njih, Ranko Panić.

OPOZICIJA USTALA U ODBRANU NOVINARA: Srbija pod Vučićem ulazi u diktaturu, u kojoj se vlada batinama i strahom!

Panića su, istraga je zvanično utvrdila, ubili "neki" pripadnici niškog odreda Žandarmerije. Koji, nije saopšteno. Smilja Panić, Rankova majka, nije najzadovoljnija ovim epilogom. Imala bi štošta da pita one s kojima je njen sin tog dana jurišao na policijske kordone. Ali, oni ne odgovaraju.

A ne pričaju više ni o Karadžiću Radovanu. Možda bi ih neko i pitao, ali tim i takvim novinarima odavno ne daju više intervjue. Pitanja, uglavnom na pres konferencijama, postavljaju podobne, hteo bih da napišem kolege, ali mi se ne da. Pitanja prethodno prolaze kroz cenzuru i bivaju dozvoljena ili ne.

A kako je to bilo na BG ulicama tog 29. jula 2008. godine?

Gusto, čupavo, zajebano. Sećam se kao da je juče bilo: kod Narodnog pozorišta gori kontejner, čuju se pucnji, neko mi u magnovenju dobacuje: "Sagni se, budalo, vidiš da pucaju!" Osvrćem se levo-desno, vidim pored sebe Dada Đilasa, fotoreportera Kurira, još luđeg od mene. Ide korak ispred svih, tamo gde odavno više nema normalnih.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.