U KOPLJARIMA POKLATO 24 KOMUNISTA, OD KOJIH 20 CIGANI, SVE SAM POKLAO: Ovako je govorio danas rehabilitovani četnik KALABIĆ!
Foto: Wikipedia

Ovaj čovek je rehabilitovan

U KOPLJARIMA POKLATO 24 KOMUNISTA, OD KOJIH 20 CIGANI, SVE SAM POKLAO: Ovako je govorio danas rehabilitovani četnik KALABIĆ!

U dogovoru sa Nemcima, vršio je brutalnu kampanju terora nad partizanskim simpatizerima

Objavljeno: 20:27h
foto: Wikipedia

- Mogu samo vam reći to da narod psuje majku kralju, vama — Draži i svima redom, kažu kad je ovakva garda kakva je ta druga vojska. I podvlačim vam da je narod jako ogorčen, i ne znam kako da se izrazim koliko narod vapi za pomoći. Jer ovakav rad Kalabića, veća je propaganda za partizane, nego što je i oni sami imaju, treba da me razumete - stoji u pismu.

Pokolj u Vraniću, Boleču, Kopljarima

Nakon dogovorene saradnje sa Nemcima, u drugoj polovini decembra 1943. južno od Beograda sprovedena je akcija "čišćenja komunista". Koordinatori akcije bili su pukovnik Jevrem Simić, generalni inspektor četničkih odreda i Nikola Kalabić, komandant Korpusa gorske garde, koji su izvršili koncentraciju jedinica i otpočeli takozvano "čišćenje terena". Na ovu akciju odnosi se sledeće Mihailovićevo naređenje komandantima.

Tokom ove akcije izvršeni su svirepi četnički zločini: Pokolj u Vraniću, pokolj u Boleču i drugim mestima. Decembra 1943. godine četnici Nikole Kalabića zaklali su u selu Kopljarima kod Aranđelovca 21 seljaka.

Proleća 1944. godine Mihailović je odlučio da formira krupne mobilne operativne formacije - jurišne korpuse, i od njih grupe jurišnih korpusa kao formacije u rangu armije. Jedina potpuno formirana bila je četvrta grupa jurišnih korpusa u zapadnoj i srednjoj Srbiji.

foto: Wikipedia

Četvrtu grupu jurišnih korpusa činilo je pet jurišnih korpusa, sastavljenih od elitnih bragada iz zapadne i centralne Srbije, kojima je dodeljeno najbolje raspoloživo naoružanje. Nikola Kalabić je bio komandant Drugog jurišnog korpusa, snage oko 1.800 ljudi. U narednom periodu, Kalabić je saradnji sa Nemcima učestvovao u svim većim borbama protiv partizana u Srbiji: u Župi, na Jastrepcu, u Toplici, na Kopaoniku, ponovo u Župi, na Jelovoj Gori i na prilazima Ravnoj gori.

Brutalan teror u oblasti Kosmaja, Venčaca, Bukulje, Drugovca

Mihailović je u proleće 1944. godine ponovo naredio komandantu Gorske garde, Nikoli Kalabiću, "da po svaku cenu uništi komunističke delove u oblasti Kosmaja, Venčaca, Bukulje i sve do Beograda", što se pretvorilo u brutalan teror nad stanovništvom.

Tako je 29. aprila 1944. godine Nikola Kalabić vodio Korpus gorske garde u napadu na selo Drugovac kod Smedereva, kada je počinjen zloglasni pokolj u Drugovcu, prilikom kojeg su četnici poubijali veliki broj meštana.

Državna komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u saopštenju od 11. februara 1945. obznanila je pismo Nikole Kalabića od 24. aprila 1943. (potpisano Kalabićevim pseudonimom "Čika Pera") u kom Kalabić sugeriše podređenima da izvrše klanje 9 lica u selima u okolini Valjeva. U "Saopštenju Državne komisije br. 22." (Beograd, 1945.) objavljen je faksimil ovog pisma:

- Dragi Pape, Za klanje komunista molim te dobro tu stvar proveri ispitaj još bar 3 čoveka za te ljude koji treba da se zakolju. Pitaj Peru Miletića, Stevana Besarovca i Živorada Pejića pa ako oni kažu da su krivi kao komunisti onda najviše zakoljite u Jasenici 3, Papučke 2, Garić 2, Grabovica 2.

Konja pastuva od Zazića mi dovedite a za njega zna Stanimir. Mene ćeš naći tek drugi dan Uskrsa uvečer u Leskovicama kod Stanoja. Nemoj se vraćati dok zadatak ne svršiš. Želim iskreno da praznik Hristova voskresenja dočekate svi zdravi. Doviđenja. Pozdravi sve a tebe najviše pozdravlja tvoj Čika Pera, 24.4.43.g."[28]

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.