VUČIĆ SA AMERIČKIM ZVANIČNIKOM: Zahvalan sam Hojtu zbog investitora i poglavlja, ali o Kosmetu imamo različito mišljenje!
Foto: Marina Lopičić

sastanak na visokom niovu

VUČIĆ SA AMERIČKIM ZVANIČNIKOM: Zahvalan sam Hojtu zbog investitora i poglavlja, ali o Kosmetu imamo različito mišljenje!

Tok konferencije za novinare pratite uživo

Objavljeno: 12:11h

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom, u Vili "Bokeljka".

Nakon sastanka, premijer Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima u prisustvu američkom zvaničnika Jia. Vučić se na početku izvinio zbog kašnjenja i najavio kratko obraćanje jer, kako je rekao, već kasni u Brisel.

foto: prtsc/kurirtv

Vučić se zahvalio američkim investitorima, rekao da je imao dobre razgovore sa Jiom i naglasio da da su bilateralni odnosi Srbije i SAD dobri. On je dodao i da se SAD i Srbija ne slažu u pogledu stava o Kosmetu, ali da su sada najpreči mir i stabilnost u regionu.

U razgovoru sa američkim zvaničnikom on je naglasio važnost dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU ali i zabrinutost ukoliko budući kosovski premijer bude optuženi Ramuš Haradinaj.

foto: prtsc/kurirtv

- Zahvalan sam Hojtu Jiu na njegovoj ulozi pogotovo u nekim pregovorima i otvaranju EU poglavlja - kazao je Vučić dodajući da SAD i Srbija imaju i dobru vojnu saradnju.

Novinarima se potom obratio i Ji koji se prvo zahvalio Vučiću na pozivu i ponovnom dolasku u Beograd, te čestitao Vučiću na izboru za predsednika Republike. Ji je rekao da je takav izbor Vučića privukao investitore i pokazao izbor građana a to su reforme. Ji je rekao da je sa Vučićem pokrio čitav sprektar tema - bilateralne odnose, susede Srbije, situaciju u regionu, mir, stabilnost, integraciju regiona u EU...

foto: prtsc/kurirtv

Ji je govorio o snažnoj saradnji sa Srbijom na nekoliko polja poput borbe protiv droge, kriminala... ON je dodao i da su SAD spremne da pomognu u nastavku dijaloga s Prištinom, kao i u procesu pomirenja.

Na pitanje o ruskom humanitarnom centru u Nišu, Ji je rekao da tamo gde interesi i vrednosti SAD i Rusije nisu kompatibilni, SAD će čvrsto štititi svoje interese. U suprotnom, spremni smo za saradnju, rekao je Ji naglasivši da "namere iza ruskih poteza često nisu dobre".

Ji je rekao i da u regionu treba pokazati političku volju kakvu je pokazao Vučić.

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.