Ana Brnabić dobitnica nagrade "Duga" Gej strejt alijanse
Foto: Filip Plavčić

čestitamo!

Ana Brnabić dobitnica nagrade "Duga" Gej strejt alijanse

Ana Brnabić je, kako je naveo žiri u obrazloženju, prva autovana ministarka u Srbiji i regionu

Objavljeno: 14:21h

Nagrada "Duga" za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana, uručena je danas ministarki državne uprave i lokalne samouprave Ani Brnabić.

Ana Brnabić je, kako je naveo žiri u obrazloženju, prva autovana ministarka u Srbiji i regionu i to je istorijski iskorak u pozicioniranju LGBT zajednice.

Brnabić je kazala da ne vidi svoju ulogu kao revolucionarnu i da nagradu, koju su ranije dobili ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, vidi kao "kontinuitet onoga što je Vlada Srbije postavila kao standard" i dodala da joj je zbog toga drago što je "deo tima Aleksandra Vučića" od koga je, kako je rekla, imala podršku od prvog dana.

- Želim nam još puno godina rada na otvaranju dijaloga i širenju tolerancije u Srbiji. Ova nagrada je išla dobitnicima koji su otvarali put mnogim građanima Srbije - rekla je Brnabićeva i dodala da je zatekla državnu upravu koja diskriminiše svoje građane, a da je njen posao da državnu upravu otvori i učini dostupnom svim građanima, "da ne bi morali da žrtvuju svoje ljudsko dostojanstvo pred šalterima".

Ona je čestitala GSA na malom jubileju, poželevši im još puno godina rada na otvaranju dijalogu i širenju tolerancije u Srbiji.

foto: Filip Plavčić

- Važno je da naglasim, bez ikakve lažne skromnosti, a pričala sam to od prvog dana od kada me je premijer pozvao da budem član Vlade Srbije, da ne vidim svoju ulogu kao naročito revolucionarnu, upravo zbog toga što je i ova nagrada u poslednjih pet godina išla dobitnicima koji su otvarali put nekoj drugačijoj Srbiji - rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da je tim Vlade Srbije, ali pre svega premijer i budući predsednik Aleksandar Vučić, imao hrabrosti i odvažnosti da od prvog dana stane zdušno uz nju i pruži joj ličnu, profesionalnu i moralnu podršku u svakom trenutku.

Brnabić je istakla i da njen ulazak u vladu vidi samo kao ''normalni kontinuitet onoga sto je Vlada Srbija već postavila kao standard'' i da joj je zbog toga posebno drago što je član tim Aleksandra Vučića.

Nagradu pod nazivom "Duga" ustanovila je Gej strejt alijansa (GSA) i dodeljuje se od 2013. povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.