DANAS SE RAZMATRA REZOLUCIJA O SREBRENICI U GENERALNOJ SKUPŠTINI UN: Učestvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Generalna skupština UN, Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

ratni zločini u srebrenici

DANAS SE RAZMATRA REZOLUCIJA O SREBRENICI U GENERALNOJ SKUPŠTINI UN: Učestvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Rezoluciju u kojoj se dešavanja iz jula 1995. godine u Srebrenici kvalifikuju kao "genocid" će predstaviti stalni predstavnik Nemačke u UN Antje Lenderce

Objavljeno:

Generalna skupština UN danas bi trebalo da razmatra nacrt rezolucije o Srebrenici, a čiji su predlagači Nemačka i Ruanda.

Nemačka će jedina imati uvodnu reč na sednici i tražiće podršku za predloženu rezoluciju o Srebrenici na debati u kojoj će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za usvajanje rezolucije koja neće biti obavezujuća biće potrebna prosta većina članica – što uobičajeno iznosi 97 država od 193, koliko ih ukupno ima.

Rezoluciju u kojoj se dešavanja iz jula 1995. godine u Srebrenici kvalifikuju kao "genocid" će predstaviti stalni predstavnik Nemačke u UN Antje Lenderce. U delegaciji Srbije, osim Vučića, je i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Predlagači rezolucije o Srebrenici su Nemačka i Ruanda, a među kosponzorima su Albanija, Bugarska, Francuska, Hrvatska, Italija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Švedska, Turska, Velika Britanija i SAD.

Stalna misija Srbije pri UN apelovala je na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, a pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osjetljivom pitanju koje zahtijeva konsenzus.

Pre devet godina predložena je britanska rezolucija o Srebrenici, ali je tada Rusija uložila veto u Savetu bezbednosti UN.

Bonus video:

02:00

ZBOG IZJAVE DA JE SREBRENICA SRPSKA SRAMOTA PREŽIVELA PAKAO Biljanu Srbljanović razapeli na internetu: Stizale su NAJGORE KLETVE

(Espreso/Agencije/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.