JUGOSLAV PANTELIĆ RASKRINKAO LEVIJA: Francuski filozof je jednom i ISCENIRAO napad tortom!
Foto: Fonet, Youtube printscreen

otkriveno

JUGOSLAV PANTELIĆ RASKRINKAO LEVIJA: Francuski filozof je jednom i ISCENIRAO napad tortom!

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić otkrio je da incident u Beogradu tokom kojeg je Bernar Anri Levi gađan tortom nije bio prvi "susret sa poslasticom" ovog francuskog filozofa i detaljno opisao kako je izgledao "napad" 1994. godine na Kanskom festivalu, za šta je ovaj okoreli srbomrzac takođe optužio Srbe
Objavljeno:

Pantelić se prisetio da je na tadašnjem 47. festivalu u Kanu premijerno prikazan dokumentarac Bernara Anrija Levija "Bosna", za koji je umetnički direktor Festa istakao da bi ga "pre nazvao propagandnim pamfletom, s obzirom na to da se na prilično jednostran način bavi ratom u Bosni".

Sinoć su ga gađali tortom u BG, ali to mu nije prvi put: LEVIJA ZASIPAJU GODINAMA, pogodili su ga bar 10 puta! (VIDEO)

foto: Printscreen/youtube/Dobro Jutro - Jovana & Srđan

- Eksces koji se dogodio je bio i premijerni susret poznatog filozofa i reditelja sa tortama. To nije neuobičajena stvar kada su njegove pojave u pitanju. Pred projekciju, kada su ga dvojica momaka gađala, on je izašao na binu i optužio Srbe za to. Te godine uopšte nije bilo drugih Srba u Kanu, bio sam samo ja i osećao sam se vrlo neprijatno. Glasno sam prokomentarisao da je evidentno da u pitanu predstava, a ne istina. Gospođe koje su sedele pored mene su naravno negodovale, da bi se na kraju složile sa mnom", objasnio je Pantelić - gostujući u jutarnjem programu Pinka, dešavanja od pre 23 godine.

On je dodao i da su ocene pomenutog dokumentarca bile loše, što ipak nije sprečilo filozofa da nastavi sa rediteljskim angažmanom, a u šta se uverila i publika na Beldoksu u Beogradu.

- Javno izražavanje nezadovoljstva na taj način možda nije primereno, ali ne može biti okarakterisano kao zločin ili, kako je Levi rekao, fašizam - ocenio je Pantelić.

Podsetimo, ozbiljniji incident na tribini u dvorani Kulturnog centra u sredu sprečili su snimatelji različitih televizija, koji su zadržali jednog pripadnika SKOJ-a u nameri da fizički nasrne na francuskog filozofa.

Na bini iznad mesta gde je reditelj Goran Marković imao nameru da razgovara sa Levijem o njegovom filmu, drugi mladić je razvio transparent na kome je na engleskom pisalo "Bernar Levi podržava imprijalistička ubistva", u potpisu SKOJ i srp i čekić.

Posle incidenta, Levi se vratio u salu, zahvalio publici što je gledala njegov film i ironično poručio da se Srbija nije promenila koliko su se nadali njeni prijatelji.

- Demokratija još nije pobedila u Beogradu. Istinu ne žele svi da čuju u ovom gradu. Živela Evropa i živela demokratska Srbija u Evropskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Evropi - kazao je Levi.

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.