ŠPANIJA POTVRDILA DA ĆE GLASATI PROTIV ČLANSTVA TZV. KOSOVA U SAVETU EVROPE!
Španija, Foto: Profimedia

potvrđeno

ŠPANIJA POTVRDILA DA ĆE GLASATI PROTIV ČLANSTVA TZV. KOSOVA U SAVETU EVROPE!

Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope donosi Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu

Objavljeno: 22:21h

Ministarstvo spoljnih poslova Španije potvrdilo je danas da će ta zemlja zadržati svoju poziciju prema Prištini po pitanju članstva u Savetu Evrope, odnosno da će biti protiv.

"Što se tiče Komiteta ministara, gde je izneta pozicija Španije, ono što možemo da kažemo jeste da Španija ostaje pri svom stavu o Kosovu", rečeno je iz španskog ministarstva za Kljan Kosova.

Navodi se i da Španija ne vidi drugi način za rešavanje sporova između Prištine i Beograda, osim dijaloga, zbog čega Madrid podržava dijalog kojem posreduje visoki predstavnik Evropske unije.

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope saopštila je danas da je srpska delegacija u Odboru za pravna pitanja i ljudska prava i Odboru za jednakost i nediskriminaciju glasala protiv nacrta mišljenja o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Savet Evrope
Savet Evropefoto: Beta

Iz PSSE su ranije na društvenoj mreži X objavili da je Odbor za pravna pitanja i ljudska prava "jednoglasno podržao povoljni izveštaj Odbora za politička pitanja i demokratiju i predložio nekoliko amandmana kako bi se rešila ključna pitanja na Kosovu".

Ta objava je, u međuvremenu, izbrisana i objavljena je nova u kojoj piše da je Odbor podržao izveštaj, ali je izostavljena formulacija jednoglasno.

Protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope glasaće Mađarska, potvrdio je ranije šef diplomatije Peter Sijarto, a to su najavili i predstavnici Španske socijalističke radničke partije (PSOE) premijera Pedra Sančeza i predstavnici Narodne partije (PP).

Izjašnjavanje o zahtevu tzv. Kosova na plenaronoj sednici PSSE, a na osnovu izveštaja koji će predstaviti i izvestilac PSSE za prijem tzv. Kosova u tu organizaciju Dora Bakojani, predviđeno je za sutra.

Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope donosi Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu.

Bonus video:

07:37

JEDNOM UČINJENA NEPRAVDA, MOŽE BITI PRETNJA PRAVDI BILO GDE! Stručnjaci za Kurir TV o zahtevu za zasedanje Saveta bezbednosti

(Espreso / Agencije/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.