Vučić: Mali je bio najbolji, ali je najviše napadan, Gašiću neka odgovorna funkcija, ne znam još koja!
Foto: Fonet

o malom, gašiću, odnosima sa Bih...

Vučić: Mali je bio najbolji, ali je najviše napadan, Gašiću neka odgovorna funkcija, ne znam još koja!

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za TV Prvu da će nekadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić obavljati "neku odgovornu funkciju" ali da još ne zna koju
Objavljeno:

Podsetimo, Gašić je u februaru prošle godine razrešen dužnosti ministra odbrane, nakon uvredljive rečenice upućene novinarki televizije B92.

Naime, Gašić je 6. decembra prošle godine u Trsteniku novinarki B92 Zlatiji Labović uputio seksističku rečenicu. Uvreda je izazvala brojne kritike novinarskih udruženja i javnosti, a premijer Aleksandar Vučić najavio je da će Gašić zbog toga biti smenjen, što se i dogodilo četiri meseca kasnije.

foto: routers

Vučić je rekao i da je Siniša Mali bio najbolji gradonačelnik, ali najviše napadan u medijima.

Upitan ko će ga naslediti na funkciji šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Vučić je za TV Prva kazao da "ima više" kandidata ali da je sigurno da će to biti "profesionalac koji će se tim poslom ozbiljno baviti".

Brinu ga velika Albanija, BiH i Agrokor

Vučić je izrazio zabrinutost zbog ideje o velikoj Albaniji, tenzija u Bosni i Hercegovini i sudbine kompanije "Agrokor".

foto: ecpc1.tumblr.com

Govoreći o situaciji u regionu, Vučić je za televiziju Prva rekao da najviše brine zbog odnosa u BiH.

- Što se tiče odnosa s Albancima, oni su teški ali moramo da razgovaramo i pravimo ambijent za budućnost. Moramo da razgovaramo i sa Hrvatskom i razumem njihovo insistiranje na rešavanju sudbine nestalih, ali i oni pred svojom javnošću moraju govoriti o nestalim Srbima, kojih je mnogo više od Hrvata - kazao je Vučić.

Komentarišući najave Prištine da će u nastavku Briselskog dijaloga angažovati Martija Ahtisarija i Madlen Olbrajt, Vučić je kazao da će i Srbija imati "svetski poznata" imena na svojoj strani.

- Imena Ahtisarija i Olbrajtove imaju pozitivan ugled u jednom delu sveta ali i mi imamo ljude koji će pomoći našoj strani a nisu manje ugledni - kazao je premijer dodajući da se format dijaloga se Prištinom može menjati samo konsenzusom.

Puno zajedničkog posla pred Srbijom i Francuskom

Vučić je, posle pobede Emanuela Makrona na izborima u Francuskoj, rekao da veruje u racionalnu, dobru i korektnu saradnju i podršku Francuske Srbiji na njenom evropskom putu, naglasivši da je pred dve zemlje puno zajedeničkog posla.

- Imali smo dobre odnose i uvek podršku Francuske na evrpskom putu, dogodio se ovaj težak incident sa puštanjem Ramuša Haradinaja - rekao je Vučić, ali je ocenio i da je Srbija relativno blago reagovala "upravo zbog odnosa koje gradimo".

foto: Beta

On je rekao da puno zajedničkog posla predstoji, i podsetio da francuske kompanije u Srbiji zapošljavaju 10. 000 ljudi kao i da ih je veliki broj francuskih kompanija zainteresovan za ulaganja u našu zemlju. “Jedna od najvećih favorita u trci za Aerodrom Beograd je francuska kompanija”, rekao je Vučić.

Ministra finansija moliću da ne popušta

Vučić je rekao i da će s funkcije predsednika insistirati na čvrstoj finansijskoj kontroli i da će "ministra finansija svakoga dana moliti da ne popusta pod pritiscima".

- Video sam želju za nesputanom potrošnjom novca na poslednjoj sednici Vlade i to me je malo uplašilo, želja da se neki predstave kao bolji ministri i zato ću insistirati na čvrstoj finansijskoj kontroli - kazao je Vučić.

Govoreći o ekonomskoj situaciji i standardu građana, najavio je razgovore sa sindikatima i poslodavcima a prema njegovim rečima, povećanje plata mogu da očekuju zaposleni u administraciji, vojnici, policajci, lekari, medicinske sestre, nastavnici, učitelji, naučni radnici, kao i zaposleni u socijalnom sektoru.

Migovi i tenkovi uskoro stižu u Srbiju

Najavio je i da će Vojska Srbije zaposliti 1.300 novih pripadnika i da će plate vojnika i oficira biti "drastično" veće u narednom periodu.

Vučić je rekao da će na sutrašnjoj proslavi Dana pobede na poligonu Nikinci predstaviti "gotovo sva" sredstva kojima trenutno raspolaže ali i novine iz domaće odbrambene industrije.

- Sutra će gradjani videti i Lazara 3 koji bi uskoro trebao da postane deo naoružanja VS, raketu ALAS, avione MiG-29 i Orao, našu novu modularnu pušku kojoj treba unaprediti još neke stvari i koja će biti hit - rekao je premijer.

Govoreći o isporuci šest aviona Mig-29 iz Rusije, Vučić je izrazio očekivanje da će ti vazduhoplovi, uz po 30 tenkova i oklopnih vozila, uskoro stići u Srbiju.

(Espreso.co.rs / Agencije / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.