HITNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Zbog eskalacije situacije i ugrožene bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji
Usijanje, Foto: Promo

USIJANJE

HITNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Zbog eskalacije situacije i ugrožene bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji

Da li će zahtev Srbije dobiti neophodna podrška devet zemalja članica Saveta bezbednosti od ukupno 15 za stavljanje na dnevni red?

Objavljeno:

Srbija je danas u Njujorku u 16 časova podnela zahtev Gvajani, državi predsedavajućoj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija za hitno zasedanje, zbog eskalacije situacije i ugrožene bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji i zbog "niza jednostranih poteza" kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji su u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN (1999) 1244.

U dokumentu se navodi da je na toj teritoriji, koja se u skladu sa Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN (1244) nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava Ujedinjenih nacija, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

Pojašnjava se da je tzv. rukovodstvo kosovskih Albanaca pomenutom merom ukidanja prometa srpskog dinara u potpunosti lišilo Srbe i druge pripadnike nealbanskih zajednica njihovih redovnih mesečnih plata, penzija, socijalne pomoći i drugih ličnih primanja, kao i da je u sprovođenju te mere već izvršilo nasilne upade i gašenje srpskih institucija, opština i ambulanti na području Gore, Peći, Istoka, Kline i Prištine, kao i nezakonitu zaplenu novca koji je bio namenjen isplati socijalne pomoći i penzija Srbima u tim, mahom povratničkim, sredinama navedenih opština.

Da li će zahtev Srbije dobiti neophodna podrška devet zemalja članica Saveta bezbednosti od ukupno 15 za stavljanje na dnevni red?

Da li bi debata na sednici SB UN-a bi mogla da bude instrument za Zapadne centre moći da izvrše dodatni pritisak na Kurtija kako bi prestao sa jednostranim merama?

Da li bi prihvatanje sednice o Kosovu u SB UN-u predstavljalo potvrdu da je ugrožena bezbednost Srba na KiM?

Gosti “Usijanja”

Ivan Miletić stručnjak za odbranu i bezbednost

Dragoljub Kojčić politički filozof

Aleksandar Gajović novinar i publicista

Urednica i voditeljka: Jelena Pejović

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.