EVO DO KADA NAJKASNIJE MORA BITI FORMIRANA SKUPŠTINA I NOVA VLADA SRBIJE! RIK je odradio svoje, a evo šta dalje
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC, Instagram, TV Pink Printscreen, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Biljana Živković, Ministarstvo finansija, Kurir, Šahovski savez Srbije, Nenad Kostić, Ministarstvo pravde, Dado Đilas, Ministarstvo prosvete, Privatna arhiva, Uros Arsic, YOUTUBE/UNITED NATIONS, ossrb.org, Printscreen

javljeno je

EVO DO KADA NAJKASNIJE MORA BITI FORMIRANA SKUPŠTINA I NOVA VLADA SRBIJE! RIK je odradio svoje, a evo šta dalje

Republička izborna komisija obradila je rezultate sa osam biračkih mesta gde je ponovljeno glasanje za parlamentarne izbore

Objavljeno:

Prema Ustavu i zakonu, Republička izborna komisija u roku od 96 časova od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja, objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" ukupan izveštaj za sva biračka mesta.

Republička izborna komisija obradila je rezultate sa osam biračkih mesta gde je ponovljeno glasanje za parlamentarne izbore, nakon čega je saopštila da je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila 46,75 odsto, odnosno 1.783.701 glasova, objavljeno je na sajtu Republičke izborne komisije, posle ponovljenih izbora održanih u utorak na osam biračkih mesta.

Kada će biti formirana vlast u Srbiji?

"Nastojaćemo da do kraja januara završimo konstituisanje Skupštine Srbije i da krenemo u formiranje vlade, do kraja februara, ili početka marta", najavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije redosled postizbornih poteza, u jednom od obraćanja javnosti u novoj godini.

Zakonski redosled događaja kaže da nakon što Republička izborna komisija utvrdi konačne rezultate izbora, u roku od 30 dana moraju biti verifikovani mandati poslanika i sazvana konstitutivna sednica Skupštine Srbije. Prema Ustavu i zakonu, Republička izborna komisija u roku od 96 časova od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja, objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" ukupan izveštaj za sva biračka mesta.

Konstitutivna sednica Narodne Skupštine se mora održati najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora. Proces proglašenja konačnih rezultata izbora može da produži eventualno ponavljanje glasanja na određenim biračkim mestima, kao što je to prošle godine bilo u slučaju glasanja na biračkom mestu broj 6 u Bujanovcu, u mestu Veliki Trnovac.

Rok za formiranje Vlade je 90 dana od od dana konstituisanja Narodne skupštine. Ukoliko Narodna skupština u tom roku ne izabere Vladu, ili ako ne izabere novu Vladu u roku od 30 od dana kada je prethodnoj Vladi prestao mandat, predsednik Republike je u obavezi da raspusti Narodnu skupštinu.

Bonus video: KAKAV JE ISHOD PROTESTA? DA LI ĆE IZBORI BITI PONOVLJENI?

03:28

KAKAV JE ISHOD PROTESTA? DA LI ĆE IZBORI BITI PONOVLJENI?

(Espreso/MONDO/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.