IZBORI U SRBIJI: CESID/IPSOS - SNS vodi sa 46,3 odsto
Prenos uživo izbora u Srbiji 2023, Foto: Stefan Stojanović, Zorana Jevtić

izbori u srbiji 2023

IZBORI U SRBIJI: CESID/IPSOS - SNS vodi sa 46,3 odsto

Objavljeno: 00:29h
Završeno
00:28h

Vučević: Lista Srbija ne sme da stane ima apsolutnu većinu, i to se neće menjati

Predsednik SNS Miloš Vučević obraća se iz sedišta SNS gde saopštava najnovije informacije sa biračkih mesta.

- Što se tiče republičkih izbora, obradili smo više od 7.000 biračkih mesta, što je 86,91 odsto uzorka. Na tom uzorku, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" je osvojila 1.477.651 glas, to je 47,7 odsto - rekao je on.

Sa sigurnošću možemo reći da lista Srbija ne sme da stane ima većinu, tačnije oko 128 mandata, kaže Vučević.

- Druga po jačini lista u skupštini je Srbija protiv nasilja, sa 66 mandata, zatim ide lista SPS sa 17 mandata, pa koalicija NADA sa 14 mandata i zatim ide lista dr Nestorovića sa 13 mandata. SVM ima 6 mandata i dve bošnjačke stranke sa po 2 mandata. To stanje se može menjati - rekao je predsednik SNS.

00:17h

RIK: Obrađeno 2.537 biračkih mesta

Na osnovu obrađenih 2.537 biračkih mesta, prema podacima RIK-a, lista "Aleksandar Vućić - Srbija ne sme da stane" osvojila je čak 50.84 odsto glasova. SPS je osvojio 7.31 glasova, Srbija protiv nasilja 18.81%, i NADA - 4.44%.

23:50h

CeSID/IPSOS (90,2 odsto uzorka): SNS vodi sa 46,3 odsto, druga "Srbija protiv nasilja" sa 23,6 odsto

Na osnovu 90,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,3 odsto glasova odnosno 128 mandata.

Na drugom mestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23,6 odsto ili 65 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,6 odsto ili 18 mandata. Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 3 mandata, SDA Sulejmana Ugljanina 2 mandata i po 1 mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka.

23:41h

Prvo oglašavanje pripadnika liste "Srbija protiv nasilja"

Jedan od nosilaca liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić rekao je da nema govora da je SNS pobedila u Beogradu

- Liste SNS-a i Srbije protiv nasilja su trenutno izjednačene, ali najveća biračka mesta još uvek nisu izbrojana - rekao je Aleksić o beogradskim izborima dodajući da oni govore samo na osnovu zapisnika koje su dobili, odnosno pristigli, a ne na osnovu uzoraka. Aleksić je rekao da se na velikom broju biračkih mesta još uvek broje glasovi.

- Tako da do kasno u noć nećemo znati rezultate, rekao je on.

23:35h

RIK objavio najnovije rezultate

Republička izborna komisija objavila je rezultate na osnovu 2.052 obrađena biračka mesta.

Izborna lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane ima 51, 19 odsto glasova. Srbija protiv nasilja - 18, 6 a Socijalistička partija Srbije - 7,48 odsto.

23:13h

Obraćanje Ivice Dačića

- Čestitam predsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku Srpske napredne stranke Milošu Vučeviću na ubeljivoj pobedi na svim nivoima. Želim da kažem da je veoma važno da su izbori protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi. Mi nismo zadovoljni rezultatom uključujući i mene kao lidera ove koalicije. Ono što sam rekao da smo mi na početku kampanje rekli mi smo spremni da nastavimo saradju sa SNS ukoliko to bude njihova odluka na svim nivoima pri tome i ostajemo. Na parlamentarom nivou SNS će sama imati većinu. Kada je reč o gradskim izborima mi smo opredeljeni za koaliciju sa SNS - rekao je Dačić i dodao:

- Želim na kraju da kažem da sam ja preuzemo partiju koja je imala 5 odsto i da smo imali različite rezultate u proteklih 17 godina. Moje lično mišljenje je da treba naći novog lidera SPS-a. Ovi rezultati su nezadovoljavajući za nas. Obaviću razgovore sa svojim kolegama, a moje lično mišljenje je da stranci treba novi lider. Politika je kao život, pun uspona i padova, hvala svima koji su glasali za nas.

Izmena: 23:18h
23:06h

Jovanović: Isti rezultat kao i na prošlim izborima

Miloš Jovanović, lider koalicije NADA rekao je na konferenciji za novinare da su osvojili isti rezultat kao i prošle godine.

Jovanović kaže da nisu prezadovoljni rezultatom ovih izbora

"Četiri televizije sa nacionalnom frekvencijom u proteklih godinu i po dana nam nisu uputili poziv za gostovanje", rekao je Jovanović.

22:34h

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora u Beogradu, lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" dobila je 38,4 odsto glasova.

Dakle, ta lista je zabeležila pobedu i u Beogradu, kao i na parlamentarnim izborima, na kojima je osvojila, prema sadašnjim rezultatima, 46,3 odsto.

U Beogradu je drugoplasirana lista "Srbija protiv nasilja" sa 35,1 odsto.

Censzus su prešli i "NADA za Beograd" - 6 odsto, "Mi-glas naroda" 5,4 i "Ivica Dačić premijer Srbije" - 4,8.

Prema ovim rezultatima, lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" ima 48 mandata, "Srbija protiv nasilja" 43, "NADA za Beograd" 7, a po 6 "Mi-glas naroda" Branimira Nestorovića i "Ivica Dačić premijer Srbije".

22:27h

Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

- Poštovani građani Srbije, mi ćemo vam saopštiti, da vas ne gnjavim, više o pravcu i politici Srbije. Reći ću naravno i za Beograd preliminarne rezultate. I u Beogradu nesumnjivo najviše glasova osvojila je lista Srbija ne sme da stane - rekao je predsednik.

1 / 4 Foto: Tamara Trajković

On kaže da su na izborima za pokrajinsku skupštinu Vojvodine, u kojoj ima 120 poslanika, apsolutnu većinu dobila lista Srbija ne sme da stane.

Predsednik ističe da su ozbiljnost i odgovornost doprineli ovakvom rezultatu.

- Što se tiče Srbije, na uzorku od 76 odsto, dakle moguće je da se promeni za plus ili minus 1 odsto. Srbija ne sme da stane na 46,5 odsto, SPN na 23,5, negde dvostruko više imamo na nivou Srbije. SPS 6,5 odsto, NADA 4,9 odsto, Nestorović 4,7 odsto i SVM 1,9 odsto - rekao je on.

Lista Srbija ne sme da stane imaće svakako više od 127 mandata, kazao je predsednik.

- Jedna lista, Srbija ne sme da stane, imaće apsolutnu većinu u parlamentu - rekao je on, na šta je pozdravljen dugim aplauzom.

Do sada nismo pronašli nijedno biračko mesto u Srbiji na kom je lista Srbija ne sme da stane dobila manje glasova nego na prethodnim izborima.

- Dakle, na svim biračkim mestima prosečno raste 10 odsto podrška u odnosu na ono što smo imali pre godinu dana - ističe predsednik.

Vučić kaže da što se Beograda tiče, lista Srbija ne sme da stane ima 38,5 odsto glasova.

- Prvi smo, pobednička lista! Drugoplasirana lista je Srbija protiv nasilja, zatim trećeplasiran je, na 6 odsto, NADA, i zatim na 5,4 odsto SPS i 5,1 Nestorović. Neće se znati ko će formirati vlast u Beogradu, iako gradonačelnik ostaje Aleksadnar Šapić. U Beogradu to ostaje na dva faktora. To je sa kim će većinu formirati Nestorović.

Izmena: 22:45h
22:23h

Objavljeni prvi podaci beogradskih izbora

Prema prvim rezultatima, lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" odnela je glasova 38,4 %.

22:09h

Stigli i prvi rezultati za Vojvodinu: SNS prva sa 49 odsto

Prema rezultatima RIK na 57 obrađenih biračkih mesta u Vojvodini, lista "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane" je na 49,23 odsto.

Druga lista je Savez vojvođanskih Mađara sa 17,09.

Zatim ide "Srbija protiv nasilja" sa 12,49 odsto.

Socijalisti su na 5,01 odsto, a koalicija "Nada za Srbiju" ima 3,44 odsto glasov

22:06h

Prema podacima koje je objavio IPSOS, a na osnovu do sad prebrojanih glasova, lista Srbija ne sme da stane imaće 129 mandata, SPS 18, Srbija protiv nasilja 64, NADA 13, Nestorović 13, SVM 6, Usame Zukorlić 3, SDA 2, Albanci 1, Ruska stranka 1.

Za sada su bez mandata Zavetnici, Radikali, Koalicija Dobro jutro Srbijo Narodna stranka i Čedomir Jovanović. Bez mesta u Parlamntu trenutno su i Zajedno za budućnost i razvoj, Srbija na zapadu i Albanska demokratska alternativa.

Napomena: Ovo je procena Isposa na osnovu do sada obrađenih uzoraka, te je podložna promeni.

21:57h

Preliminarni rezultati Cesida i Ipsosa na uzorku od 50 odsto, pokazuju da će ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima osvojiti lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

  • Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane: 46,7 odsto, 129 mandata
  • Srbija protiv nasilja - Miroslav Aleksić, Marinika Tepić: 23 odsto, 63 mandata
  • Ivica Dačić - premijer Srbije: 7 odsto, 19 mandata
  • Koalicija NADA - dr Miloš Jovanović, Vojislav Mihailović: 2,8 odsto, 13 mandata
  • Mi, glas iz naroda - dr Branimir Nestorović: 4,7 odsto, 13 mandata
  • Nacionalno okupljanje - Dveri, Zavetnici: 3,07 odsto, 6 mandata
  • SVM: 1,8 odsto, 6 mandata
  • Koalicija SPP i DSHV: 0,8 odsto, 3 mandata
  • SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin: 0,6 odsto, 2 mandata
  • Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi: 0,4 odsto, 1 mandat
  • Ruska stranka: 0,3 odsto, 1 mandat
  • Dr Vojislav Šešelj - SRS: 1,5 odsto
  • Dobro jutro Srbijo - SDS, DJB, Ana Pejić: 1,2 odsto
  • Narodna stranka - Siguran izbor, ozbiljni ljudi: 0,9
  • Čedomir Jovanović - Mora drugačije: 0,2 odsto
  • Zajedno za budućnost i razvoj - Koalicija za mir i toleranciju: 0,2 odsto
  • Srbija na zapadu: 0,2 odsto
  • Albanska demokratska alternativa Ujedinjena dolina: 0,1 odsto
21:43h

Prema prvim preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), na uzorku od 240 obrađenih biračkih mesta, najveći procenat glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

21:36h

Premijerka i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Ana Brnabić obratiće se novinarima nakon izbornog dana u Srbiji.

Ana Brnabić je dočekana aplauzom, i ponovila je reči predsednika Vučića - "Dobrodošli na slavlje".

1 / 6 Foto: Tamara Trajković

- Prema 50 odsto obrađenih biračkih mesta, ja želim građanima da saopštim da naša lista Srbija ne sme da stane, u ovom trenutku ima 47,1 odsto glasova - rekla je ona, i pozdravljena je aplauzom.

Kaže da Đilasova lista, NADA i Nestorović sigurno ulaze u parlament, uz listu "Srbija ne sme da stane".

- I gotovo je sigurno da ćemo sami imati više od 125 mandata - rekla je premijerka.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.