URSULA FON DER LAJEN U BEOGRADU: Srbija na evropskom putu u skladu sa svojim Ustavom
Foto: Promo

usijanje

URSULA FON DER LAJEN U BEOGRADU: Srbija na evropskom putu u skladu sa svojim Ustavom

Pored ekonomskog razvoja, tačka posete predsednice evropske komisije bila je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i sprovođenje Ohridskog sporazuma koji uključuje priznanje određenih dokumenata od strane Srbije

Objavljeno:

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Palati Srbija sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. U svom obraćanju medijima predsednik Vučuć je naglasio koliko je dolazak predsednice Evropske komisije značajan za Srbiju. EU je najpre kao ekonomski partner ubedljivo prvi. Sa EU Srbija ostvarujemo čak dve trećine izvoza roba, polovinu izvoza usluga i tri petine svih stranih direktnih investicija. 610 najvećih investitora u Srbiji su iz EU. Kada je reč o robnoj razmeni, u prvih osam meseci, ukupna vrednost je 26 milijardi evra. Kada je reč o direktnim stranim investicijama, iz EU je stiglo ukupno 21, 31 milijarde evra. 160 miliona evra Srbija je dobila tokom ove godine.

Pored ekonomskog razvoja, tačka posete predsednice evropske komisije bila je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i sprovođenje Ohridskog sporazuma koji uključuje priznanje određenih dokumenata od strane Srbije.

Predsednik Vučić je izjavio da je Srbija prvenstveno posvećena očuvanju mira i stabilnosti, zna svoje obaveze, u skladu sa dogovorenim će svoje obaveze da ispuni. Za Srbiju je jasno šta ne može da uradi protivno Ustavu.

Šta će Srbiji doneti novi investicioni plan EU vredan 30 milijardi evra?

Koje su obaveze Srbije?

Da li je politički pojam “de facto priznanje” definisano u međunarodnoj pravnoj praksi?

Gosti “Usijanja”:

Ivan Miletić stručnjak za odbranu i bezbednost

Dušan Janjić Forum za etničke odnose

Marko Miškeljin Centar za društvenu stabilnost

Urednica i voditeljka: Jelena Pejović

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.