ĐORĐE VUKADINOVIĆ: Vučićeva pobeda je bez sjaja, on se usiljeno veseli, ali je zato TOMU POČISTIO! (VIDEO)
Foto: Printscreen

espreso INTERVJU NEDELJE

ĐORĐE VUKADINOVIĆ: Vučićeva pobeda je bez sjaja, on se usiljeno veseli, ali je zato TOMU POČISTIO! (VIDEO)

- Veliki mediji neće objaviti činjenicu da je Vučić izgubio najmanje 7 procenata u odnosu na pre godinu dana - tvrdi Vukadinović
Objavljeno: 16:52h

Poslanik i politički analitičar Đorđe Vukadinović, u intervjuu za Espreso komentariše Vučićevu pobedu na izborima, da li je bilo krađe i kako se to može dokazati - da li je Vučićeva pobeda legitimna.

Vukadinović priča o protestima koji se održavaju širom Srbije, da li se njima može nešto postići, komentariše pauzu Skupštine od mesec i po dana i da li treba bojkotovati parlament u ovakvim uslovima, kako gleda na stanje u srpskim medijima danas, koje bi preporučio za praćenje, a koje za izbegavanje, za šta se bori poslanički klub "Za spas Srbije - Nova Srbija".

Pogledajte ceo video intervju sa Đorđem Vukadinovićem:

Kako komentarišete Vučićevu pobedu na izborima?

Meni se čini da, bez obzira na slavlje i usiljenu euforiju koju gledamo kod članova vladajuće stranke, i proteste mislim da, kada bismo ponovo birali, nisam siguran da bi se Aleksandar Vučić kandidovao. Njegova pobeda u prvom krugu nije nikakvo iznenađenje, to su sve ankete i istraživanja pokazivali. On je bio favorit. Mislim da je to pobeda bez sjaja, bez trijumfa, i to negde i on negde sam oseća, zato ovako usiljeno pokušava da se veseli. Mislim da je manje jak sada, nego što je bio pre izbora.

Zašto to mislite?

Tu postoji i brojčani i politički razlozi. Matematički gledano, ali to nećete čuti na televizijama. Veliki mediji neće objaviti činjenicu da je on izgubio najmanje 7 procenata u odnosu na pre godinu dana. Koalicija koja je podržala danas Aleksandra Vučića, pre godinu dana imala 62 odsto na izborima. Sada je po njihovom brojanju, koje je, budimo realni, malo problematično, 55 odsto. Dakle, to je negde oko 300.000 glasova manje. On to gleda, opsednut je i stalno se bavi istraživanjima javnim mnjenjem, rezultatima, on onda nema previše razloga za euforiju. Mislim da bi za njega bilo bolje da je pobedio u drugom krugu, jer bi u drugom krugu pobedio ubedljivo, pogotovo ako bi mu Janković bio protivkandidat, ali ne bi bilo ove histerije, drame, cenzure.

Da li je bilo krađe izbora? Ko to može dokazati?

- Prvo pitanje zavisi od toga kako se definiše. Nije krađa da samo na samom licu mesta strpate neke glasove. To je najvidljivije i tu se najmanje može ukrasti. Najveća krađa i manipulacija je kada vi sprečite više od polovine Srbije da se objektivno informiše. Smisao demokratije, pa onda izbora, pa rezultata kojima se hvalite ili se žalite na njih jeste da su građani objektivno informisani, i na osnovu toga donose svoje mišljenje, zaključke. U ovom slučaju, građani nisu bili objektivno informisani. Nemaju elementarne informacije, i zato mislim da je to glavna senka na Vučićeve rezultate. Ne znam da li su pokradeni, ima ozbiljnih indicija. Nije sporno da li je dobio najviše glasova, ali da li je dobio baš toliki procenat, to je diskutabilno. Kad pogledate šta se dešavalo u Pazaru, ono trpanje u kutiju, a posle kažu šala. Kakva šala bre, imaju pravu kutiju, pravi pečat, vrpcu i prave listiće, i onda odjednom mi smo se šalili. Ili, ona devojka koja je posmatrala izbore u Batajnici, ispred Dosta je bilo, i koja tvrdi da je bila jedini opozicioni posmatrač. Na njene oči se svašta dešavalo. Bilo je barem kraduckanja, što bi rekao Velja Ilić, a u ovom drugom smislu je bilo neregularnosti. To je ta senka na plućima, na ovom trijumfu Aleksandra Vučića. Sigurno izbori nisu bili fer i demokratski.

foto: Adria Media TV

Sve češće se može čudi da je Vučićeva pobeda legalna, ali da nije legitimna. Šta vi mislite o tome?

- Mislim da ta pobeda nije ni legalna ni legitimna, ali biće konzumirana, tačnije stupiće na dužnost, kao da je i legalna i legitimna. Legitimna nije sigurno, jer na legitimnost utiče neravnopravni medijski tretman, hajka, satanizacija opozicionih predsedničkih kandidata, predsednika stranaka, nemogućnost da se pojavite u najgledanijim programima, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom... Imam neke informacije da je dobar deo sivog budžeta vladajuće stranke za izbore otišao ne na bilborde i plakate, već na ohrabrivanje posmatrača opozicije da se ne pojave na biralištima, ili da žmure na brojanje, odnosno da se ne mešaju mnogo u rezultate. Zato i kažem da je ovo pobeda bez sjaja, i mislim da će kad se povuče crta Vučić zaključiti da je bilo pametnije da je nastavio da radi premijerski posao, nego što je na ovaj način počistio Nikolića. To je uradio savršeno u smislu efikasnosti. Ipak je on osnivač te stranke, i on ih je doveo na vlast, da nije pobedio 2012. ne bi bilo ni Vučića, ni vlasti, ni Srpske napredne strane. Bilo kako bilo, to je odrađeno efikasno, efikasno su postrojeni koalicioni partneri, ali mislim da je trend silazni.

Bonus video:

Intervju Jovana Majstorović, potpredsednica evropskih socijalista

(Milka Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.