ZACEMENTIRANI: Ovi lideri imaju apsolutnu moć, na izborima osvajaju uvek VIŠE OD 50 ODSTO!
Foto: Marina Lopičić, Reuters, Fonet

VLADARI

ZACEMENTIRANI: Ovi lideri imaju apsolutnu moć, na izborima osvajaju uvek VIŠE OD 50 ODSTO!

Lideri svetskih sila Rusije, Belorusije, Turske, Severne Koreje, ali i Mađarske i Srbije imaju jednu zajedničku crtu - godinama vladaju svojim zemljama
Objavljeno:

Lideri svetskih sila Rusije, Belorusije, Turske, Severne Koreje, ali i Mađarske i Srbije imaju jednu zajedničku crtu - godinama vladaju svojim zemljama, i na izborima uvek osvoje skoro pa apsolutnu vlast. Iz mandata u mandat osvajaju više od 50 odsto glasova i iznova postaju ili predsednici vlade ili predsednici države. Iako nemaju mnogo drugih zajedničkih karakteristika, ali ni zemlje, postavlja se pitanje kako ih narod uvek iznova izabere za lidere?

foto: AP

Vladimir Putin, bivši agent KGB-a, koji je obavljao sve važne političke funkcije nakon raspada SSSR-a u Sankt Peterburgu, a kasnije i u Moskvi, gde je postao i načelnik FSB, koja je nasledila bivši KGB, 1999. godine imenovan je za premijera Rusije. Na ovu funkciju ga je postavio tadašnji predsednik Rusije Boris Jeljcin, i iako mu niko nije predviđao blistavu političku karijeru ni dugi mandat, nakon ponovnog izbijanja neprijateljstva na Kavkazu i druge ruske invazije na Čečeniju nametnuo se kao vođa. Jeljcin posle toga podnosi ostavku, a Putin preuzima njegovu dužnost, koju je potvrdio na izborima 2000. godine. Na izborima 2004. izabran je drugi put.

foto: AP

Pre nego što mu je istekao drugi mandat 2008. godine, postao je vođa stranke Ujedinjena Rusija, a nakon što je za novog predsednika izabran njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik Dmitrij Medvedev, imenovan je za premijera. U septembru 2011. godine nakon višegodišnjih špekulacija Ujedinjena Rusija je objavila da će njen kandidat na redovnim predsedničkim izborima 2012. godine biti Vladimir Putin, koji je i te izbore dobio i ovo je treći predsednički mandat, koji traje do 2018. godine.

STANOVI, AUTOMOBILI, AVIONI, PERVERZIJA! Evo šta sve ima VLADIMIR PUTIN! Ovo bogatstvo malo ko može da zamisli! (FOTO)

TRAMP OŠTRO: Vladimir Putin podržava "zlu osobu", Asad je životinja!

PUTIN BESAN NA NATO: Svi klimate glavom kao lutke, GDE SU DOKAZI da je Asad upotrebio hemijsko oružje?

Njegovi mandati su sa jedne strane bili obeleženi nastojanjem da se čečenski problem reši vojnim putem, pri čemu su ruska vojska i sigurne službe imale više uspeha nego Jeljcin u ratu 1994-98, ali su čečenski separatisti na to reagovali brutalnim terorističkim napadima. Sa druge strane, Putin je bio daleko uspešniji u obračunu s "oligarsima" - novopečenim bogatašima koji su pod Jeljcinom uživali podršku vlasti i postali moćniji od same ruske države.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.