BILI SMO NA VELIKOM SKUPU MASONA U BEOGRADU: Ono što su nam rekli NATERALO NAS JE DA SE DOBRO ZAMISLIMO!
Foto: Filip Plavčić, Espreso.co.rs

veliki masonski skup

BILI SMO NA VELIKOM SKUPU MASONA U BEOGRADU: Ono što su nam rekli NATERALO NAS JE DA SE DOBRO ZAMISLIMO!

Iako ih misterioznost i mit da je njihov rad obavijen tajanstvenošću, masoni pokušavaju da aktivnostima i delovanjem pokažu svoju otvorenost.
Objavljeno: 22:34h

U našem glavnom gradu nedavno je održan veliki masonski skup. Naime, Beograd je bio domaćin međunarodnog kongresa koji organizuje Veliki Orijent Francuske i to je prvi put da se kongres održava van granica Francuske, a povod za to je i bratimljenje srpske lože Pobratim i ruske lože iz Sankt Petersburga Astereja.

Tim povodom, Srpski masoni iz 10 loža Velikog Orijenta Francuske u Srbiji i Republici Srpskoj ugostili su oko 100 delegata iz Francuske, ali i zemalja Istočne Evrope, poput Rusije, Poljske, Bugarske...

Iako ih još uvek krase misterioznost i mit da je njihov rad obavijen tajanstvenošću, masoni pokušavaju da aktivnostima i delovanjem pokažu svoju otvorenost.

Masoni postoje jako dugo, a početak masonerije vezan je za 17. vek u Engleskoj, gde je osnovana i prva loža. Veliki Orijent Francuske osnovan je 1773. godine i najstariji je tamo. Ima 53.000 članova, a među njima su lože iz Srbije. U Beogradu je prva masonska loža postojala krajem 18. veka.

foto: Espreso.co.rs

Tema ovog međunarodnog skupa bila je “Srbija i Evropa”. Gospodin Žil Rišar, visoki zvaničnik Velikog Orijenta Francuske, zadužen za evropske lože i gospodin Pjer Manjo-Soke, zadužen za lože van Evrope predstavili su načine uspostavljanja i održavanja bratskih odnosa Srbije, Rusije, Francuske i ostalih zemalja u regionu, kao i formiranje komisije za Istočnu Evropu čiji će prvi zadatak biti izgradnja kuće Bratstva Srpskog i Francuskog naroda.

Žil Šar je naglasio da večito pitanje koje mori narode Evrope i dalje stoji i da je bitno napomenuti da je važnija uloga Evrope na pomirenju naroda, od samog pomirenja naroda. Ona je dodao da je razgovor i razumevanje onog drugog ključno za pomirenje naroda.

foto: Espreso.co.rs

Šar je rekao da je Evropska unija nastala u cilju okončavanja ratova koji su pustili krv na kontinentu i da koreni koje Evropa vuče još od drugog svetskog rata, čine Evropljane narodom koji će učiniti sve da se gnusne stvari ne dogode ponovo.

On je naglasio da ekonomija igra bitnu ulogu u pomirenju naroda i donosi mogućnost udaljavanja od konflikata. Šar je rekao da, iako nije dobro upoznat sa Balkanom, veruje da uzrok ratova nije bila ekonomija već više istorija, i možda čak i religija.

foto: Espreso.co.rs

S obzirom na to da masoni funkcionišu po principu bratstva, Žil Šar smatra da Evropa igra veliku ulogu u u uspostvaljanju bratskih odnosa sa narodima Evrope koji su bitni za pomirenje, i da vladavinom prava i intervencijom učestvuje u izgradnji skladnih odnosa.

Sa gospodinom Žil Šarom i gospodinom Pjerom razgovarali smo o tome šta karakteriše slobodno zidarstvo, koje su predrasude koje prate masone, kolika je zapravo njihova moć, ali i o mogućnosti ulaska Srbije u Evropsku Uniju.

foto: Espreso.co.rs

- Principi Velikog Orjenta Francuske i slobodnog zidarstva znače da ne postoji obaveza da se veruje u Boga, i to je nešto što zovemo liberalnom slobodom. Ne želimo dogme, nema religioznih dogmi, kao ni političkih. Prihvatamo sve, ma koliko različit bili, osim onih koji odbijaju naše prncipe, a to su tolerancija i dostojanstvo i ne prihvatamo ono što u Francuskoj nazivamo ekstremnom desnicom – ne želimo strah i zarvorenost, već otvorenost i bratsvo među narodima – rekao je Šar za Espreso.

On je dodao da možete postati mason i pristupiti zajednici čak i preko interneta, pravljenjem zahteva i da je samo potrebna želja i težnja ka zajedničkim ciljevima i idealima. Kao i da je bitno to što postoji sloboda kako pri pristupanju tako i pri napuštanju, da članovi nisu uslovljeni ni sa čime i da upravo zbog toga masoni nisu sekta.

Što se tiče predrasuda koje prate masone, Šar je rekao da su najveći problem teoretičari zavere koji ih stavljaju u isti koš s drugima sa kojima zapravo nemaju nikakvih sličnosti.

foto: Espreso.co.rs

– Svrstavaju nas u isti red sa bankarima, finansijkim moćnicima i optužuju nas da mi navodno upravljamo i vučemo konce iz nekog "centra" - rekao je gospodin Pjer.

S obzirom da su tokom dolaska naišli na demonstrante koji učestvuju u “Protestu protiv diktature”, nastalim zbog nezadovoljstva izbornim rezultatom, pitali smo gospodina Šara da li misli da zaista postoji mogućnost da Srbija uđe u Evropsku uniju, s obzirom na napetu političku situaciju, kao i

koliko je upoznat sa političkim stanjem u našoj zemlji.

- Veoma slabo poznajem političke aktivnosti Srbije i smatram da mi nemamo prava da o tome sudimo. Ipak, jako je bitno da Srbija pristupi EU jer to može biti vezivno tkivo i ključ pomirenja Srba sa narodima bivše Jugoslavije, nazovi bivšim neprijateljima - rekao je on

Za kraj, oni su naglasli da nikada nisu posmatrali odakle je ko, već je samo bitno da slobodan zidar otvoreno kaže "ja sam mason", jer na taj način prihvata delovanje slobodnih zidara i deli njihove principe.

Slobodni zidari smatraju da bratstvo među narodima, odnosno "brat" u svakom kutku, kako se masoni međusobno nazivaju, pomaže stvaranju boljeg sveta za sve ljude, koji će se usavršavati pomoću društva koje sami prave i svakodnevno poboljšavaju.

(M. B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.