Kriza u RIK-u, odlučuje jedan glas! Pretnje tužbama i opšti haos na sednici!
Foto: Nebojša Mandić

haos haos

Kriza u RIK-u, odlučuje jedan glas! Pretnje tužbama i opšti haos na sednici!

Da li je na pomolu nova postizborna kriza jer deo opozicije, odnosno jedan broj predsedničkih kandidata najavljuje da neće priznati pobedu Aleksandra Vučića. Dok se sve vrti oko jednog glasa u proširenom sastavu Republičke izborne komisije, na današnjem zasedanju tog dela još jedna burna sednica
Objavljeno:

Naizgled protokolarna odluka predsedničkog kandidata Milana Stamatovića da zameni funkcije svog člana Slobodana Popovca i njegovog zamenika u RIK-u Borislava Mitrovića izazvala je brojne polemike u tom telu. Ključ je tome što samo jedan od njih, odnosno član ima pravo glasa.

Popovac:

- Razlog zbog kojeg se traži moje razrešenje jeste to što nisam podlegao brojnim i neprimerenim pritiscima koji su vršeni na mene da glasam protiv progalšenja rezultata izbora - kazao je.

- Ako je pritisak to što sam ja dva ili tri puta pitao g. Popovca zašto glasa tako kako glasa, a on mi objasnio, pa ja onda zaista imam problem sa tumačenjem definicije pritiska - kaže Ivan Ninić, član RIK-a u ime DJB.

Mitrović:

- Slobodan Popovac ni u jednom trenutku nije zastupao na validan, korektan način interese našeg kandidata za predsednika republike, g. Milana Stamatovića. to je najveći problem ovde.

Popovac:

- Mitrović je promenio stavove od kako je išao na instruktažu u Sremsku Mitrovicu sa gospodinom Radulovićem.

Mitrović: - Za ovo ću vas tužiti.

Popovac: - Ma tuži.

Mitrović:

- Popovac sve što govori govori neistinu. Sve u korist svoje promocije i promocije jednog kandidata a ne kandidata kojeg zastupa.

Nakon skoro dva sata rasprave, RIK je usvojio zahtev Stamatovića, ali taj jedan glas protiv proglašenja konačnih rezultata nije dovoljan.

Od 28 članova s pravom glasa u RIK-u vladajuća koalicija ima 13. Da će glasati za najavio je i predstavnik Milroslava Parovića, pa je za proglašenje rezulata potreban još jedan glas.

S druge strane opozicija ima 11 predstavnika koji su do sada najavili da će glasati protiv. Željka Radeta koju je u RIK predložio SRS nije želela da se izjašnjava, ali podseća da su radikali uvek do sada glasali protiv. Ukoliko tako bude i sada presudan će biti glas predstavnika LSV-a.

Bojan Pudar nije želeo pred kamere N1, ali navodi da je na svim izborima bilo "poledice na putu". Ipak, on ističe da na ovim predsedničkim izborima nisu primećena flagrantna kršenja izbornog procesa.

- RIK treba da postupa kao odgovoran organ, a to znači da se stara o očuvanju izborne volje građana. Ne bi bilo u skladu s normalnim radom RIK-a da se bilo koji član politički opredeljuje nezavisno od izbornih rezultata.

Istovremeno, lider LDP-a čiji je predstavnik u RIK- podneo ostavku na funkciju kao podršku zahtevima studenata, apelovao je na predsedničke kandidate da priznaju rezultate izbora. Čedomir Jovanović naveo je da nema nijednog ozbiljnog argumenata da su izbori bili neregularni.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.