SKUPŠTINA PONOVO RADI! Nakon pauze, poslanici ponovo u klupama
Foto: Dragana Udovičić

šou počinje ponovo

SKUPŠTINA PONOVO RADI! Nakon pauze, poslanici ponovo u klupama

Prva sednica prolećnog zasedanja Skupštine Srbije, koja je počela 1. marta, nastavlja se posle više od mesec i po dana, tačnije 19. aprila
Objavljeno: 19:39h

Predsednica parlamenta Maja Gojković danas je zakazala nastavak ovog zasedanja, koje je prvog martovskog dana, još tokom utvrđivanja dnevnog reda, prekinula. Razlog - konsultacije u Vladi Srbije povodom predsedničkih izbora.

Opozicija je, očekivano negodovala i tog jutra, ali i kasnije kada je Gojković odlučila da se sednica ni ne nastavi, i to sve do završetka predsedničkih izbora. Tadašnje obrazloženje bilo je da želi da “sačuva i dostojanstvo parlamenta i demokratiju”.

Pauza zbog "stabilnosti Srbije"

- Stojim iza svoje odluke da napravim pauzu u radu. To je nešto što je dobro za stabilnost Srbije - rekla je Gojković tada, uz obrazloženje da je njena odluka dobra na šta ukazuju “revije konferencija za štampu i izjave pojedinih šefova poslaničkih grupa, koji su, pri tom, iznosili neistine”.

foto: Fonet

Do danas se praktično nije znalo kada će parlament nastaviti sa radom, imajući u vidu izjave Gojkovićeve, koja je ovih dana imala i nešto drugačije razloge da odloži rad Skupštine - ulične proteste po prestonici.

Kazala je da bi poslanici “koji učestvuju na uličnim protestima” trebalo da “omoguće normalan rad parlamenta, normalno funkcionisanje grada Beograda i čitave države”.

- Ko zna šta bi i ovo zdanje doživelo i građani Srbije kada bi mi danas, sutra nastavili da radimo - rekla je Gojković pre nekoliko dana.

Uslovi za rad, ali za nedelju dana

Ipak, izgleda da su se stvorili uslovi, ali za nedelju dana od danas. Poslanici bi tada trebalo da potvrde nekoliko konvencija i protokola, razmotre nekoliko sporazuma, između ostalog Sporazuma vlada Srbije i Mađarske o plovidbi rekom Tisom, vlade Srbije i Katara o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, kao i Sporazum Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti.

Osim tog, 19. aprila, Skupština Srbije će već dva dana kasnije započeti još jednu, novu sednicu, na kojoj će, između ostalog, na dnevnom redu biti Predlog zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji i Predlog zakona o transfuzijskoj medicini.

Opozicija najveća prepreka

Međutim, ovo nije prvi put da se prekida rad Skupštine Srbije, i to uglavnom zbog najvećeg “remetilačkog faktora” - opozicije.

foto: Nebojša Mandić

Slično se desilo i 18. novembra prošle godine, kada je Gojković prekinula sednicu parlamenta nakon polusatne žučne rasprave i svađe poslanika, od kojih su neki glasno negodovali, fotografisali telefonom atmosferu, aplaudirali i šetali po sali. Naime, deo opozicije u Skupštini Srbije je tada podržao inicijativu DS da poslanici napuste salu svaki put kada bude govorio poslanik vladajuće koalicije Marijan Ristićević, i to zbog tvita o bolesnoj devojčici.

- Moraću da uzmem par dana, da razmislim o ovom sazivu parlamenta i šta nam je činiti, jer postoji duboko nerazumevanje - rekla je tada Gojkovićeva, dodavši da će razmisliti o razumevanju parlamentarizma i “da li je neko došao sa namerom da obesmisli parlament”.

Sednica je tada nastavljena nakon četiri dana.

Kratak prekid skupštinske rasprave usledio je i dva dana ranije (16. novembar), i to zbog verbalnog sukoba poslanika Dosta je bilo (DJB) i poslanika SNS Marjana Rističevića.

"Kilavo" od početka

Da će ovako izgledati rad ovog, poslednjeg saziva parlamenta, izgleda je bilo naznaka još na njegovom početku rada. Naime, ni na prvoj, konstitutivnoj sednici, kojom je nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora predsedavao najstariji poslanik Dragoljub Mićunović (DS), nije baš sve bilo “slatko”.

foto: Beta

Ona je protekla u svađama i u raspravama, ali i prekidu rada na dva dana. Na tom zasedanju, doduše nekoliko dana kasnije, Gojkovićeva je izabrana za predsednicu parlamenta.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.