RIK: Godinama može da se šara, a da listić važi
Foto: Beta

konačno otkriveno

RIK: Godinama može da se šara, a da listić važi

"Ovi izbori, stoga, nisu nikakav izuzetak, niti su uvedene neke posebne instrukcije biračkim odborima", ukazao je on
Objavljeno: 15:51h

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević negirao je navode da će RIK na predstojećim izborima biti daleko tolerantniji po pitanju popunjavanja glasačkih listića.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Dimitrijević je to saopštio povodom teksta objavljenog u pojedinim medijima, u vezi s razlikovanjem važećih od nevažećih glasačkih listića.

"Blic" je objavio da će se prilikom brojanja glasova važećim smatrati i listić na kojem je nacrtan Čiča Gliša, dopisano ime nekog poznatog sportiste ili filmskog junaka, pod uslovom da je birač prethodno ispravno zaokružio ili podvukao ime kandidata ili njegovog predlagača. Predsednik RIK je dodao da je u važećim pravilima navedeno da se važećim glasačkim listićem smatra i listić na kojem su ispisani ili nacrtani komentari, parole ili druge poruke ili na kojem su precrtana imena drugih kandidata ili njihovih predlagača, naravno pod uslovom da se može utvrditi za kog kandidata je birač glasao.

JOŠ NISTE UPISANI U BIRAČKI SPISAK! Ostalo vam je još jako malo vremena i imate DVE OPCIJE!

"Odredbe Pravilnika o radu biračkih odbora sa uputstvima biračkom odboru o tome kako da razlikuju važeći od nevažećih glasačkih listića, odnosno koje sve listiće treba da prihvate kao važeće, nisu se menjale još od izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 11. maja 2008. godine", naveo je Dimitrijević i dodao da su važeća pravila zapravo samo preuzeta.

Dimitrijević je ukazao da se na svim izborima, počev od 2008. godine, biračkim odborima sugeriše da obrate pažnju na svaki glasački listić i da ulože napor da utvrde pravu izbornu volju svakog birača, u smislu utvrđivanja za kog kandidata je birač glasao, bez obzira na način na koji je tu svoju volju izrazio. "Ovi izbori, stoga, nisu nikakav izuzetak, niti su uvedene neke posebne instrukcije biračkim odborima", ukazao je on.

Inače, U Zakonu o izboru predsednika republike je članom 15 predviđeno da na glasačkim listićima stoji "objašnjenje da se glasa samo za jednog kandidata tako što se zaokruži redni broj ispred imena i prezimena kandidata". To se navodi i na samim listićima, ali se u uputstvu RIK godinama navode i druge mogućnost - od precrtavanja svih osim jednog kandidata, do podvlačenja bez zaokruživanja. Zakon ne predviđa takva rešenja, ali u članu 16 je nevažeći glasački listić defnisan kao listić koji "nije popunjen ili glasački listić koji je tako popunjen da se ne može pouzdano utvrditi za kog kandidata je birač glasao". Išarani listići se ne spominju u zakonu.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.