Svaki predsednički kandidat od države za kampanju dobija po 200.000 evra! Onima u drugom krugu pripada 6 puta više!
Foto: Beta, Zorana Jevtić, Aleksandar Jovanović Cile, Stock

izborna pravila

Svaki predsednički kandidat od države za kampanju dobija po 200.000 evra! Onima u drugom krugu pripada 6 puta više!

I posle neka neko kaže kako se bavljenje politikom u Srbiji ne isplati!
Objavljeno: 20:34h

Prema Zakonu o budžetu, troškovi finansiranja kampanje biće nešto manji od 5,2 miliona evra! Polovinu od toga, oko 2,5 miliona evra, predsednički kandidati dele na jednake delove, a ostatak ide učesnicima drugog kruga.

Ukoliko se ishod zna već u prvom krugu, novac ide pobedniku.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije "Transparentnost Srbija", za Espreso kaže da se novac iz budžeta ne daje bezuslovno.

- Kad su kandidati skupili 10 hiljada potpisa za kandidaturu i te potpise overili, za dobijanje novca iz budžeta neophodno je da prethodno polože jemstvo, ali i da osvoje 1 odsto glasova na izborima. Ukoliko ne osvoje, novac koji su dobili iz budžeta moraju da vrate - objašnjava Nenadić i dodaje da se polovina novca od sredstava namenjenih kampanji deli kandidatima koji uđu u drugi krug.

foto: Printskrin Jutjub / espreso.co.rs

Prema njegovim rečima, ako do drugog kruga ne dođe, onda taj novac dobija pobednik.

- Međutim, treba znati da ukoliko se ne potroši novac, mora da se vrati. Tačnije, sav novac mora da se opravda - rekao je Nenadić.

Računica je jasna: ako 11 kandidata deli 2,5 miliona evra, znači da će svakome od njih ići po nešto više od 200.000 evra!

A oni koji prođu u drugi krug, ukoliko ga bude, dobijaju po 1,25 miliona evra!

foto: Printscreen/Facebook/Vuk Jeremić

PRAVILA IGRE

Predsednik Republike Srbije bira se na osnovu opšteg i jednakog izbornog prava na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim i ličnim glasanjem, i to na pet godina.

Cela teritorija Srbije, zajedno sa biračkim mestima u inostranstvu, je jedna izborna jedinica.

Pravo da bira predsednika Republike i da bude biran za predsednika Republike ima svaki punoletan i radno sposoban državljanin Republike Srbije, a kandidat za predsednika može da bude punoletni građanin Srbije koji sakupi 10.000 sudski overenih potpisa birača koji ga podržavaju.

foto: Fonet

Kandidat za predsednika biće izabran na tu funkciju ako u prvom krugu glasanja dobije više od polovine glasova birača koji su glasali. Ako se to ne dogodi, u drugi krug glasanja ulaze dva kandidata sa najviše glasova, a predsednik tada postaje onaj koji dobije više glasova.

Mandat predsedniku Republike počinje polaganjem zakletve pred Narodnom skupštinom.

Redni broj koji će kandidati imati na glasačkom listiću utvrđuje se žrebom na sednici Republičke izborne komisije, kojoj mogu da prisustvuju predstavnici svih predlagača kandidata.

foto: Filip Plavčić

KAMPANJA

Kandidati za budućeg predsednika Srbije imaju mesec dana za kampanju, od čega je prošlo već 14 dana, a kako su ocenili stručnjaci, ozbiljna kampanja kandidata za predsednika Srbije košta najmanje dva miliona evra.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.