ZAUZIMANJE BIOLABORATORIJE U SUDANU: Da li svetu preti biološka katastrofa?
Foto: Promo

USIJANJE

ZAUZIMANJE BIOLABORATORIJE U SUDANU: Da li svetu preti biološka katastrofa?

Da li sukob u Sudanu može da se prelije na susedne afričke države?

Objavljeno:

Žestoke borbe za vlast nastavljene su u Sudanu. Dve vojne grupe se sukobljavaju kako bi preuzele potpunu kontrolu u zemlji. Jedna od zaraćenih strana zauzela je biolaboratoriju u kojoj se nalaze patogeni malih boginja i kolere u sudanskoj prestonici Kartum. Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da postoji visok rizik od biološke opasnosti.

Predstavnik SZO iz Sudana Nima Said Abid izjavio je da tehničari organizacije nisu mogli da pristupe Nacionalnoj laboratoriji za javno zdravlje kako bi osigurali bezbednost opasnih materija dok laboratorijski tehničari nemaju pristup laboratoriji kako bi na bezbedan način zapakovali i izolovali biološki materijal i opasne supstance.

Borbe u Sudanu izbile su između sudanskih oružanih snaga (SAF) i paravojnih formacija Snaga za brzu podršku (RSF) 15. aprila, a prema najnovijim informacijama do sada je poginulo najmanje 459 ljudi, povređeno je više od 4000. Međunarodna organizacija za migracije i Svetski program za hranu obustavili su svoje aktivnosti u Sudanu. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je kasno sinoć da su se posle intenzivnih pregovora u prethodnih 48 sati sudanske oružane snage (SAF) i Snage za brzu podršku (RSF) dogovorile da se od ponoći uspostavi prekid vatre od 72 sata.

Da li svetu preti biološka katastrofa?

Da li sukob u Sudanu može da se prelije na susedne afričke države?

Kako osigurati bezbednost opasnih materija i sprečiti potencijalnu katastrofu?

Gosti:

Darko Trifunović - Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost

Branko Branković - nekadašnji ambasador Srbije pri UN

Urednica i voditeljka: Jelena Pejović

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.