SUĐENJE TAČIJU I PRIPADNICIMA OVK: Da li bi presuda Tačiju značila da su SAD sarađivale sa ratnim zločincem?
Usijanje, Foto: Promo

USIJANJE

SUĐENJE TAČIJU I PRIPADNICIMA OVK: Da li bi presuda Tačiju značila da su SAD sarađivale sa ratnim zločincem?

Optužnica pripadnike OVK tereti i da su pritvorenike držali u nehumanim uslovima, prebijali metalnim i bejzbol palicama, lomeći im kosti, mučili su ih strujom, pržili cigaretama i zlostavljali na druge načine

Objavljeno:

Hašim Tači ,Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići suočavaju se sa teškom optužnicom u kojoj se govori o 445 Albanaca, Srba i Roma koji su zatvarani, maltretirani, prebijani i ubijeni 1998. i 1999. godine. Kao jedan od dokaza da su optuženi bili lično umešani u zločine, tužilac Džejms Paće naveo je da su "u junu 1998. Tači i Veselji lično, u prisustvu Seljimija, odveli dvojicu pritvorenika u smeru Glavnog štaba OVK, a ti pritvorenici nikada više nisu viđeni živi", posebno ističući da će dokazi pokazati da su optuženi od aprila 1998. do avgusta 1999. nezakonito lišili slobode stotine ljudi u više od 40 pritvora OVK širom Kosova i na dve lokacije u Albaniji. U optužnici piše i da je zabeleženo najmanje 440 pritvaranja, s tim da su neke osobe bile premeštane i pritvarane na više lokacija. Tužilac je naveo da su zločini počinjeni u pritvorima OVK u Jablanici, Prizrenu, Zlašu, Klečki, Mališevu, Drenici i na drugim lokacijama.

Optužnica pripadnike OVK tereti i da su pritvorenike držali u nehumanim uslovima, prebijali metalnim i bejzbol palicama, lomeći im kosti, mučili su ih strujom, pržili cigaretama i zlostavljali na druge načine.

Nekadašnji lider OVK i predsednik tzv. Kosova Hašim Tači izjavio je na optužnicu da "Žuta kuća" nikada nije postojala, kao ni trgovina organima, ali i da očekuje da će biti oslobođen tih ali i svih drugih optužbi. Tači je rekao i da OVK nije teroristička organizacija već pokret otpora za slobodu, kao i da je bio student i politička izbeglica kada je ubijena porodica Adema Jašarija, on se kao i mnogi drugi Albanci u dijaspori vratio na Kosovo kako bi se priključio tom pokretu.

Da li će Tači i ostali pripadnici OVK biti osuđeni?

Da li bi presuda Tačiju značila da je SAD sarađivala sa ratnim zločincem?

Da li će se i pravno potvrditi postojanje "žute kuće"?

Gosti Usijanja:

Toma Fila - advokat

Veselin Dželetović - književnik i novinar, autor knjige "Srpsko srce Johanovo"

Urednica i voditeljka: Jelena Pejović

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.