OD 1990. DO 2017: Ovo su svi pobednički slogani srpskih političkih partija! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Fonet

baronisanje je umeće!

OD 1990. DO 2017: Ovo su svi pobednički slogani srpskih političkih partija! (FOTO) (VIDEO)

Politički slogani kojim su nas partije u našoj zemlji pozivale da glasamo baš za njih pokazali su se kao delotvorni. Pobednički. Podsećamo vas na one koji su obeležili predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji od 1990. godine do danas
Objavljeno:

*Izbori za predsednika 1997. godine

U julu su bili raspisani izbori za novog predsednika. Održani su 21. septembra i 5. oktobra te godine. U drugom krugu učestvovali su kandidat socijalista Zoran Lilić, i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Prema podacima izborne komisije, Šešelj je pobedio Lilića, ali njegova pobeda nije proglašena jer na izbore nije izašao dovoljan broj birača.

Predizborni slogan radikala očigledno je dotakao građane, a glasio je ovako:

"Mi dolazimo", "Hej, stranka srpskih radikala, hej, srpski ponos, srpska slava, sa tobom, sa pesmom, za danas, za bolje sutra!"

Novi izbori raspisani su za decembar iste godine. Socijalisti su za izbore 7. decembra kandidovali Milana Milutinovića. On je u drugom krugu, prema podacima izborne komisije, pobedio Šešelja.

Milutinovićev slogan, koji je i slogan socijalista ipak je "potukao" slogan SRS.

"Što jes' jes', najbolji je SPS", "Za bolji život, budućnost Srbije".

Milutinović je osvojio 2.181.808 glasova, a Šešelj 1.383.868 glasova. Radikali su optuživali da su izbori pokradeni, ali Milutinović je stupio na dužnost predsednika Srbije januara 1998. godine.

*Parlamentarni izbori 1997. godine

Koalicija SPS–JUL–ND dobija 110 mandata, a većina je obezbeđena uz podršku SRS-a koji je ušao u Vladu. Tomić je ponovo predsednik Skupštine, a Marjanović predsednik Vlade.

Slogani SPS-JUL-ND ubedljivo su pokupili simpatije građana.

"Što jes’ jes’, najbolji je SPS", "Za bolji život, budućnost Srbije" (SPS) "Jedinstvo različitosti" (JUL) "Za Srbiju u plusu", "Srbiju na Zapadu", "Srbiju Srbijancima", "Selo bez poreza do kraja veka" (ND)

*Parlamentarni izbori 2000. godine

DOS je osvojio 176 mandata. Dragan Maršićanin je izabran za predsednika parlamenta, a Zoran Đinđić za premijera.

Slogani DOS - a koji su bili najdelotvorniji su:

"Lična skromnost i poštenje", "Briga za državu i naciju", "Ko, Koštunica", "Vojislav Koštunica, čovek iz komšiluka"

*Izbori za predsednika 2002. godine

Ovom rečenicom je kandidat DSS "namamio" birače da njemu daju svoj glas.

"Kao što narod kaže, Koštunica".

foto: Beta

Na jesen 2002. dva puta su održani neuspeli izbori za predsednika Republike Srbije. Prvi krug održan je 29. septembra, a drugi 13. oktobra 2002. Kako se u drugom krugu nije glasalo po tadašnjem izbornom zakonu neophodnih 50% upisanih birača, ovi izbori su proglašeni neuspelim i izborni postupak je ponovljen.

Ipak, izgleda da se građanima dopao Koštuničin slogan, te su glasali za njega, i imao je više glasova od drugog kandidata koji mu je bio za petama, Miroljuba Labusa. Mada, nije bilo neke vajde prem da su ovi izbori proglašeni neuspešnim.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.