Predstavnici Inicijative Ne davimo Beograd ispred Skupštine grada čekali Sinišu Malog (FOTO)
Foto: Ne davimo Beograd

živ lanac za gradonačelnika

Predstavnici Inicijative Ne davimo Beograd ispred Skupštine grada čekali Sinišu Malog (FOTO)

Predstavnici Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" jutros su na ulazu Skupštine grada Beograda napravili "živi lanac" želeći da dočekaju gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, ali se on nije pojavio
Objavljeno: 10:35h

Oko 30 aktivista Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" seli su na stepenište ispred glavnog ulaza Skupštine grada u 7.00 i čekali gradonačelnika do 8.15, a skup koji je protekao mirno i bez incidenata obezbedjivala je policija.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Predstavnik inicijative Dobrica Veselinović rekao je da su se aktivisti okupili da bi videli kada će gradonačelnik Siniša Mali da dodje na posao, pošto on već duže vreme izbegava gradjane, novinare i "ponaša se kao pravi fantom".

foto: Ne davimo Beograd

- Mi smo ovim nenasilnim činom želeli da pokažemo da mi gradjani Beograda branimo ovaj grad i njegove institucije od nasilnika na vlasti - rekao je Veselinović.

Veselinović je agenciji Beta rekao da će taj vid otpora biti nastavljen sve dok odgovorni za projekat Beograd na vodi i rušenje u Hercegovačkoj ulici u Beogradu i brojna druga kršenja zakona i propisa ne budu odgovarali za ono što su učinili.

foto: Ne davimo Beograd

Prema njegovim rečima organizatori protesta nisu ni očekivali da se gradonačelnik pojavi pred njima, jer kako je istakao, "ne sme da pogleda istini u oči". - On (gradonačelnik) dobro zna šta je uradio i gradjani znaju šta je uradio i policija i tužilaštvo i samo je pitanje trenutka kada će završiti iza rešetaka - rekao je Veselinović.

foto: Stefan Jokić

On je naveo i da Inicijativa neće odustati od masovnih protesta jer ne žele da pristanu na "laži, ucene, nasilje i bahaćenje vlasti". - Protesti će biti sve masovniji. To je talas koji se ne može zaustaviti - istakao je Veselinović.

Inicijativa je u saopštenju naglasila sledeće: Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" u proteklih nekoliko meseci organizovala je više akcija i protesta zbog rušenja objekata u beogradskom naselju Savamala. Oni traže ostavku gradonačelnika i kažnjavanje odgovornih.

Siniša Mali nedeljama izbegava novinare i građane koji traze njegovu ostavku, zato smo jutros odlučili da ga sačekamo ispred skupštine grada i da mu poručimo da njegova taktika da sačeka da sve prođe, da se sakrije od javnosti i da zataška svoje zločine, neće proći. Gradska vlast je odgovorna za gruba kršenja zakona i osnovnih vrednosti na kojima je utemeljena naša zajednica. Institucije policije i tužilaštva su svojim nedelovanjem samo zaštitile počinioce ali ne mogu nikog amnestirati od odgovornosti. Kao što ni mi ne možemo sedeti skrštenih ruku pred nepravdom. Pozivamo vas da nam se pridružite u zaštiti prava i države od pojedinaca na vlasti. Grad im je u dobroj veri poveren na privremeno upravljanje, nje više nema, a grad su uzurpirali kako bi ostvarili svoje lukrativne poslove i zbog toga tražimo ostavke i utvrđivanje odgovornosti. Živim lancem, blokadama i činovima građanske neposlušnosti ukazujemo na veća kršenja zakona, na nepravdu koja podriva naše društvo, i na nemoć institucija da se sa njom izbore. Protiv nas je opijenost vlašću i arbitrarna primena zakona, istina i pravda su na našoj strani. Zato vidimo se uskoro, ne odustajemo od protesta, od protestnih akcija, od tužbi, koristićemo sve nenasilne metode kako bi zaštitili Naš grad od bahatih nasilnika na vlasti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u junu prošle godine da iza tog rušenja stoje najviši organi gradske vlasti. Objekte koji se nalaze na delu parcele planirane za projekat "Beograd na vodi" porušila je grupa ljudi maskiranih "fantomkama" u noći posle parlamentarnih izbora 24. i 25. aprila 2016. godine.

foto: Ne davimo Beograd

Gradjani su te noći pozivali policiju i prijavljivali da ih nepoznate osobe maltretiraju i da im oduzimaju mobilne telefone, ali policija nije izašla ni na jedan poziv. Sa rušenjem tih objekata gradonačelnika Sinišu Malog nedavno je povezala njegova bivša supruga Marija Mali. Ona je rekla da joj je bivši suprug ispričao da je organizovao rušenje "nekih kolibica" u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj Savamali, uz navode da je morao da otkloni smetnje u izgradnji projekta "Beograd na vodi". Od kako je ta izjava objavljena pozive za dogadjaje kojima prisustvuje gradonačelnik Mali, prestale su da dobijaju pojedine beogradske redakcije, a kako iz Inicijative navode pitanja mogu da postavljaju samo "podobni novinari".

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.