VELIČANJE STEPINCA U EVROPARLAMENTU: Zašto se ponovo favorizuje osuđeni nadbiskup?
Foto: Promo

USIJANJE

VELIČANJE STEPINCA U EVROPARLAMENTU: Zašto se ponovo favorizuje osuđeni nadbiskup?

Interesantno je i vreme otvaranja ovog kontroverznog pitanja, pa je bilo komentara da ovim potezom hrvatski HDZ ulazi u izbornu kampanju

Objavljeno:

Istorija se ponovo prekraja! U Evropskom parlamentu se ponovo favorizuju lik i delo osuđenog ratnog zločinca kardinala Alojzija Stepinca.

Katolički nadbiskop kog istorija pamti kao vikara ustaške NDH, evroparlamentarcima je predstavljen u najboljem mogućem svetlu na konferenciji pod nazivom "Blaženi Alojzije Stepinac - svedočanstvo vere, istrajnosti i nade".

Za veličanje ovog osuđenog zločinca postarala se hrvatska evroposlanica Željana Zovko, inače iz redova Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) premijera Andreja Plenkovića. Ona je čak poručila da Stepinca treba što pre proglasiti za sveca, a za protestne note iz Srbije je rekla "da je ne zanimaju, da se tema politizuje i da je njeno ignorisanje srpskog stava najbolji odgovor Srbiji". Uprkos tome što je Evropa zasnovana na antifašizmu, evoparlamentarci nisu osudili ovaj pokušaj prekrajanja istorije.

Interesantno je i vreme otvaranja ovog kontroverznog pitanja, pa je bilo komentara da ovim potezom hrvatski HDZ ulazi u izbornu kampanju. Ipak, najproblematičnije je što se veličanjem osobe koja je ćutala o genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima, i nasilno vršila konverziju Srba u katoličku veru, iznova otvara bol i nanosi nova nepravda.

U Usijanju pitamo - dokle će se od zločinaca praviti žrtve, a od žrtava zločinci? Zbog čega se ponovo otvara pitanje kanonizacije Stepinca? Šta je sve radio tokom saradnje sa ustašama? Kako će ovi potezi uticati na odnose Srbije i Hrvatske?

prof. Milan Petričković, filozof religije, Fakultet političkih nauka

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.