OBRATIO SE PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUĆIĆ: Objasnio zašto ništa nije potpisao, iza svega stoji OVO
Foto: François WALSCHAERTS / AFP / Profimedia

PAŽLJIVO ČITAJTE

OBRATIO SE PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUĆIĆ: Objasnio zašto ništa nije potpisao, iza svega stoji OVO

"Nisam ni danas potpisao ništa. Stavio sam do znanja šta su naše crvene linije. Nije bio nikakav dan D"

Objavljeno: 12:39h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se građanima Srbije danas u 11 sati pokazati i objasniti plan.

Predsednik je nakon sastanka u Ohridu rekao da su nekoliko tačaka implementacionog plana dogovorene:

12.05 - Imam nepodnošljiv bol u desnoj ruci a samo desnom potpisujem, boleće me još četiri godine... Ovo je naravno bila šala... Objasnio sam zašto ne potpisujem... Ponašam se odgovorno i ozbiljno i znam šta potpisujem, a navikao sam da radim po 16 sati, stekao sam te radne navike... Mislim da smo napravili dobre stvari za Srbiju i za region i da sada krenemo da radimo što snažnije i što jače, rekao je predsednik.

11.50 - Država nije igračka, nije za neozbiljne i neodgovorne ljude... Nije ni kućni savet za neozbiljne, a kamoli država - naglasio je predsednik. Biće mnogo muka oko Zajednice srpskih opština..., rekao je predsednik pa potom odgovorio i na pitanje o "hapšenju ruskog predsednika Vladimira Putina" jer smo potpisnici Rimske konvencije.

- Što se mene i Srbije tiče, imamo pametnija posla - rekao je Vučić.

11.48 - Odgovori na pitanja novinara. Predsednik je govoreći o Ponoševom tekstu za opozicione medije kaže da su sporazumi potpisivani u Ponoševo vreme. - Onda kada je uništavao vojsku, i kada je uzimao hrvatski pasoš. Pošto se stideo svoje vojske, pa je hteo da bude veliki domoljub. Nažalost, nisam mnogo pregovarao, nego sam se borio za papir koji je bolji nego što smo mogli da očekujemo. Mi se gotovo nikada ne osmehujemo kada se vraćamo, noćas u avionu smo se smejali. Petar je uvek u postu, ali sam ga naterao da pojede komad gibanice - kaže Vučić.

On dodaje da "stručnjaci" koji nemaju nijednu brigu, nemaju ni znanja ni energije.

- Jedino što je taj hrvatski državljanin rekao, da je Šolc-Makron plan dobar, ali da Vučić nije dobar. Nekome naređuju ambasade, a nekome narod. Ja radim za narod, a oni za nekog drugog. Pa pobedi me na izborima. Milion i petsto hiljada glasova manje si imao u prvom krugu. I to iako ste krali glasove sa Kosova, u dogovoru sa Kurtijevim režimom. Ajde jednom budite fer prema sebi i svojoj deci. Vratiće oni. Jedan Francuz i jedan ovaj, jedan onaj, oni će da se biju sa nekim, pošto su vojsku već uništili - kaže predsednik.

11.47 - Zahvalio se momcima i devojkama koji se u velikom broju prijavljuju za naše tri specijalne vojne jedinice - 63. padobransku, Kobre i 72. specijalna brigada VS, i poručio da se prijavljuju još jer nam još treba ali da će morati da prođu rigorozne fizičke i psihološke testove jer se tu traži velika spremnost.

11.40 - Očekujem 5 milijardi stranih investicija, ako tako bude ode Srbija u nebesa!, rekao je predsednik.

11.38 - Najavio i povećanje socijalne pomoći ljudima na KiM. Predsednik je rekao da 5.607 ljudi, Srba i Roma na KiM, koji primaju državnu socijalnu pomoć Srbije, sada im se ta socijalna kategorija - socijalna pomoć povećava sa 11.000 na 20.000 dinara.

- Tamo gde ima jedna plata, kada se poveća na 20.000, lakše će preživeti. To je socijalna pomoć, za ljude koji ne mogu da rade u školama, vrtićima, bolnicama. Ja mislim da je ovo važna i velika podrška za njih. Već za dva meseca primiće prvu uvećanu socijalnu pomoć.

11.23 - O ZSO. Vučić je naglasio da je za nas važno što se ZSO pominje u prethodnom procesu dijaloga za šta mi imamo potpise iz prethodnih godina, na nekima su Tačijevi, ali imamo potpise. Predsednik je dodao da je Kurti juče došao i rekao mi imamo Ahtisarijev plan na šta smo rekli da mi taj plan nismo prihvatili i da on nema nikakve veze ali imamo potpise do kojih je došlo u prethodnom procesu dijaloga u Briselu.

- Nama je potrebna ZSO svuda gde ljudi živi, i za Srbe južno od Ibra koji doslovno žive u getu, a onda albanski predstavnici kažu ne i kažu da žele to da formiraju na 3 stuba: u skladu sa "ustavom Kosova", jednostranoj izjavi Federike Mogerini Isi Mustafi, i novinskom tekstu Gabrijela Eskobara i Dereka Šolea?!

- Ni od koga ništa ne krijem, zato vam govorim svaki detalj - dodao je Vučić koji je rekao da su celo veče insistirali "’Ajde Vučiću potpiši".

11.20 - O nestalima. Predsednik se dotakao i teme nestalih i rekao da se prištinska strana iživljavala sa zahtevima jer je

11.14 - "Analiziraću tačku po tačku". Ovo nam u situaciji u kojoj se nalazimo nije teško, ali teže još dolazi za pola godine. Ono što je važno jeste što više ne zavisimo od dobre volje Prištine. Zašto nisam potpisao? Zbog više stvari. Srbija je međunarodno priznata država a za mene tzv. Republika Kosovo nije međunarodno priznata država... Ali ja posle svakog samita i susreta nedvosmisleno govorim o crvenim linijama a u kojoj je reč da ne priznajemo "Kosovo" i da smo protiv njihovog prijema u UN. Zato nisam ništa potpisao! Potom je pročitao Član 3 Bečke konvencije a potom objasnio da je namerno izbegavao termine na engleskom koji znače prihvatanje i slično, ali da ćemo raditi na implementaciji.

- Vodio sam računa o svakoj izgovorenoj reči - rekao je predsednik.

11.09 - Počelo obraćanje predsednika Srbije. Juče smo imali rundu dijaloga koju su evropski i svetski moćnici napravili veoma važnom. Razgovori nisu nikad laki jer je reč o stranama koje su suprotstavljene.

- Pročitaću danas ceo aneks i ukazati na pravnu prirodu, ukazaću i na sve što se događa ne samo u vezi s KiM. Govoriću ozbiljno kao predsednik, kao i o lažima koje su se pojavljivale prethodnih dana. Prvo ću pročitati ceo aneks i objasniću šta je to o čemu smo se mi usaglasili a o čemu ne.

Tekst Aneksa

- Ovaj Aneks je sastavni deo Sporazuma. Kosovo i Srbija se u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa i ispuniti sve obaveze koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa, ekspeditivno i u dobroj veri.

- Strane primaju k znanju da će Sporazum i Implementacioni aneks postati sastavni delovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije Evropskoj uniji. Strane primaju k znanju da će EU odmah po usvajanju Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju podjednako će odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

- Strane su saglasne da hitno usvoje Deklaraciju o nestalim osobama, kako je dogovoreno u okviru dijaloga uz posredstvo EU.

- Radi primene člana 7 Sporazuma, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru dijaloga uz posredstvo EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdila EU.

- Strane su saglasne da u roku od 30 dana formiraju Zajednički odbor za nadzor, kojim će predsedavati EU. Sprovođenje svih odredbi biće obezbeđeno i nadgledano od Zajedničkog odbora za nadzor.

- Radi primene člana 9 Sporazuma, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi bio obezbeđen investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti distribuirana pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

- Kosovo i Srbija se slažu da će svi članovi Sporazuma biti primenjivani nezavisno jedan od drugog.

- Redosled stavova ovog Aneksa ne prejudicira redosled njihovog sprovođenja.

- Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana.

- Svi razgovori povezani sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga pod okriljem EU.

- Kosovo i Srbija prihvataju da svako nepoštovanje sopstvenih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma postignutih u okviru dijaloga može imati direktne negativne posledice na procese njihovog pristupanja Evropskoj uniji i na finansijsku pomoć koju dobijaju od EU.

"Danas je bio dan u kome je trebalo da dogovorimo implementacioni plan. Ono što je važno da se kaže da ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili će postati deo pregovaračkog okvira. Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet procenjivaće koliko je ko uradio iz implementacionog plana, koji će biti proširen. Kao prioritetna obaveza stavljeno je formiranje ZSO. Moram da kažem da sam zbog toga zaista zadovoljan. Još se govori se o nestalim osobama, o donatorskim konferencijama. Plan će sigurno morati da se nadograđuju", rekao je Vučić.

"Nisam ni danas potpisao ništa. Stavio sam do znanja šta su naše crvene linije. Nije bio nikakav dan D", podsećaju Novosti. "Verujem da će Priština ispuniti formiranje ZSO, to je ovde navedeno pod odmah. Sutra ću građanima predstaviti svaku tačku. Imali smo pristojan razgovor uprkos brojnim neslaganjuma. U mesecima pred nama je ozbiljan posao", naveo je predsednik.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media