INCIDENT S DRONOM IZNAD CRNOG MORA: Da li će obaranje američke letilice dodatno da zategne odnose Rusije i SAD?
Foto: Promo

usijanje

INCIDENT S DRONOM IZNAD CRNOG MORA: Da li će obaranje američke letilice dodatno da zategne odnose Rusije i SAD?

Iz Pentagona kažu da su ruski piloti prišli toliko blizu njihovoj bespilotnoj letilici, da su na njega bacili rezervoar sa gorivom, što je oštetilo propeler i srušio ga u more

Objavljeno:

Šta se tačno desilo u vazdušnom prostoru iznad Crnog mora na oko 60 kilometara od Krima, kada je oboren američki izviđački dron "MQ-9 Riper", verovatno će ostati misterija, s obzirom na to da i ruska i američka strana imaju dijametralno suprotne verzije.

Iz Pentagona kažu da su ruski piloti prišli toliko blizu njihovoj bespilotnoj letilici, da su na njega bacili rezervoar sa gorivom, što je oštetilo propeler i srušio ga u more.

Rusi oštro odbacuju te tvrdnje i kažu da se "američki dron srušio zbog oštrog manevra i da nije bilo fizičkog kontakta sa njihova dva aviona", te da su ovo samo, kako su naveli "provokacija i špijunaža". Iz SAD poručuju da će nastaviti svoje izviđačke letove u ovom pojasu, a u ovom trenutku se i dalje ne zna gde je srušeni dron, iako iz neproverenih izvora postoje navodi, pa čak i određeni snimci, koji ukazuju na to da Rusi vrše operaciju izvlačenja Ripera.

Šta se tačno desilo iznad Crnog mora? Da li su se prikupljali obaveštajni podaci, ko će pronaći olupinu i da li u njoj ima poverljivih informacija? Da li je ovo svesno napravljen incident ili slučajna pilotova avantura?

Gosti Usijanja:

Darko Obradović, Centrar za stratešku analizu

dr Neven Cvetićanin, viši naučni saradnik na Institutu društvenih nauka i predsednik Foruma za strateške studije

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.